Az izraeli zsidók zöme böjtöl szerdán – a betegek felmentést kapnak – amikor nem lesz tévéadás sem

Az Izraeli Demokrácia Intézet új felmérése szerint idén az izraeli zsidók több mint 60 százaléka tervezi a 25 órás böjt megtartását Jom Kippurkor, a zsidó engesztelés és a zsidó naptár legszentebb napján, amely kedden naplementekor kezdődik és szerda este ér véget.

 

Az Intézet szerint az ünnepen a zsidó izraeliek 60,5% tervezi, hogy böjtölni fog, míg 27,5% nem fog, 5% csak folyadékot fog inni, 7% pedig még nem döntött.

 

A közvélemény-kutatás eredményei közel azonos adatokat mutatnak egy 2000-es felméréssel, akkor 63% tervezett böjtölni, ám jelentősen elmarad egy 1994-es felméréstől, ami a böjtölést tervezők arányát 73% tette.

 

Bár a többség böjtölni fog, a megkérdezettek csupán 23 százaléka fog részt venni az egész napos zsinagógai imákon. 19 százalék tervezi, hogy zsinagógába megy, de nem marad végig, 12 százalék megy csak azért, hogy hallja a sófárt, míg 39 százalék egyáltalán nem megy zsinagógába.

 

A felmérést október 3-6 között végeztek 501 zsidó megkérdezésével, a hibahatár 4.1 százalék, 95% -os megbízhatósági szint mellett.

 

Izrael Jom Kippur idején szünetelteti a tömegközlekedést, a kormányzati szolgáltatásokat és a TV adásokat.

 

A mentősök számára a Jom Kippur az év egyik legforgalmasabb napja, melyben több száz extra orvosi rendelő, rohammentős, mentős és önkéntes vesz részt az egész országban.

 

Mint minden évben, a világi izraeliek ki fogják használni, hogy az utak és autópályák üresek, amiket bicikliző gyerekek és felnőttek fogják megtölteni a szent napon.

 

Tavaly a Queens Park Rangers izraeli focistája, Tomer Hemed kihagyta csapata első félideji mérkőzését Jom Kippur miatt.

 

„Izraeliként gondosan tartja a zsidó vallást, és ma Jom Kippur van, az engesztelés napja,” mondta a csapat menedzsere, Steve McClaren a riportereknek, akik a meccs előtt megkérdezték, miért nincs a csatár a kezdők között.

 

Hemed közölte McClarennel, hogy nehéz lenne játszani, miközben böjtöl.

 

 

„Nagyon szokatlan, mert [Jom Kippur] ritkán esik játéknapra, de most ez a helyzet, és reméljük, hogy az első félidőben eszik valamennyit, a kispadon tartva, és ha a második félidőben szükségünk van rá, játszhat néhány percet,”- mondta akkoriban McClaren.

 

Hemed végül beállt a második félidőben, miután evett egy kis banánt és spaghettit. A Queens Park Rangers végül 2-0 győzedelmeskedett a Millwall felett.