A győzelem napja – kémcsőbe céloztam, száraz kézzel – amikor a véremet szívják –  kalapot emelek a magyar egészségügy előtt

Minden elismerésem, minden tiszteletem az egészségügyben dolgozóké, az orvosoké, az ápoló, akik minden igyekezetükkel azon szorgoskodnak, hogy ne idő előtt patkoljunk el.

Nem mellékesen jegyzem meg, hogy a gimnáziumi osztálytársaim közül többen is az orvosi hivatást választották. Szomorúan szembesültünk, hogy éppen ők azok, akik a legutóbbi osztálytalálkozón már nem lehettek közöttünk. Minden pátosz nélkül, nyersen mondva – mint vidéki körzeti orvosok a napi 24 órás állandó készenléti szolgálattal értünk áldozták fel az életüket. Ki ne hagyjam mi 4H, a Földes Gimnáziumban végeztünk 1969 –ben dr. Hevesi Attila osztályában, akit jövőre, ha törik, ha szakad, Miskolc díszpolgárának jelölünk. Ismét, ki tudja hányadszor.

Egy csepp se veszett kárba
Csúcsmutatvány – elsőre eltalálni azt az apró eret. Betti főnövér volt a megyei kórházban aki a legcsodálatosabb technikával, fájdalom mentesen csapolta meg a kipcsakos véremet
Aki ezt találta ki – azt innen is üdvözlöm. Igazi ügyességi próba. Persze aki tud az tud

S ha már szóba került az egészségügy – elkerülhetetlenül – elkotyogom, ma reggel ismét vérvételen jártam. Sosem voltam egy egyszerű eset, akiknek nincs, vénája annak a kézfejét kell megcsapolni. Ilyenkor, bármerre, bármikor, ha szembe találom, magam a kedves nővérrel meghűl, a vérem majd menetrendszerűen lezajlik a következő párbeszéd.

  • Sajnálom, de nincs vénám, ha nem szeretné a karomat szétroncsolni, válassza a kézfejemet.
  • Ilyen nincs – kezdik – majd én megmutatom erősködnek – tűrje fel az ingét.

Büszkén mondom, mindig én győzök. Leszámítva azt a kellemetlenséget, hogy a kézfeji vénák csudára fájdalmasan reagálnak a behatolásra.

Ma reggel ezt a procedúrát megfejelték. Kiderült, hogy vizeletminta is kell.

Nos, kaptam is egy kémcsövet erre a célra. Csaknem ugyanolyat, mint amibe a drága – talán kipcsak – véremet csurgatták.

Nem volt erőm humorizálni, visszakérdezni, hogy nem találom a használati utasítást. Azt se mondhattam, hogy hetven évesen a tükörtojásos (aki nem tudná, van egy idő, amikor a pocaktól már csak a tükörben gyönyörködhetünk a dohányos zacskóban) korban jobb lenne egy öblösebb. Kitalálták a gondolotamot, elárulták az ÁNTSZ szerint a nagy üveg fertőzésveszélyes. Ezért ezen túl kémcsőbe kell célozni.

Büszkén mondom – nem hiába jártam évtizedekig a kötelező lőgyakorlatokra. Szinte emlékezetből precízen teljesítettem a rám rótt feladatot. Egy csepp se érte az ujjaimat.  Közben félre is pislantottam, kíváncsi voltam, sorstársaim hogyan birkóznak meg ezzel a mutatvánnyal.

Nem szívesen részletezném, de annyit elárulok ilyen komikus formációkat, mint amilyeneket ott műveltek ritkán látni. Ha rajtam múlna akár olimpia sportág is lehetne a kémcsőbe vizelés, száraz kézzel. A női kategóriában dupla aranyérem járna az első tíz helyezettnek.