– Mindenkinek van egyéni felelőssége abban, hogy önmaga és szerettei részt vegyenek a meghirdetett szűrővizsgálatokon, panaszok esetén pedig elvégeztessék azokat a kivizsgálásokat, amelyek bárki számára ingyenesen elérhetők. Ennek ellenére gyakran még azok is évekig halogatják a kivizsgálást, akiknek kifejezett tünetei vannak. Ezen változtatni kell, mert az egészségtudatosság, a korai diagnózis a kulcsa a rák sikeres kelezésének is – jelentette ki prof. dr. Mangel László, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézet igazgatója. Hangsúlyozta: a korai stádiumban felfedezett prosztatarák jó eséllyel meggyógyítható. Ugyan az újabb onkológiai gyógyszerek révén az előrehaladott stádiumban felfedezett prosztatarákot is egyre hosszabb időn át uralni tudják, ám ekkor a reális cél már nem a gyógyítás, hanem az életminőség és az életkilátások javítása.

A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete különféle szűrővizsgálatokkal is várta a résztvevőket, előadást tartott dr. Damásdi Miklós, a pécsi Klinikai Központ Urológiai Klinika adjunktusa és Horváth Klára gyógytornász is. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Baranya megyében minden évben mintegy kétszáz férfival közli az orvosa, hogy rákot találtak a prosztatájában. A térségben tehát ezres létszámban élnek olyan férfiak, akik az elmúlt években szembesültek már a rosszindulatú prosztatadaganat diagnózisával.

– Nem szabad, hogy a betegek egy fenyegető diagnózis után bénultnak, tehetetlennek érezzék magukat, ugyanis nem tehetetlenek. Az orvossal való együttműködéssel, az interneten talált „csodaszerek” helyett az orvostudomány bizonyított módszereinek alkalmazásával, az egészséges táplálkozással, a túlsúly leadásával, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével, az intenzív mozgással, a medencefenék izmait erősítő gyógytorna megtanulásával és rendszeres alkalmazásával érdemben tud tenni minden férfi annak érdekében, hogy kevesebb szövődménnyel és hosszabban élhessen azt követően is, hogy prosztatarákkal szembesült – hangsúlyozta Mangel László.

Az aktuális fizikai állapothoz igazodó sport és gyógytorna a prosztatarákos betegek számára sokkal több, mint általános jó tanács. Hazai tapasztalatok és nemzetközi adatok támasztják alá: a gyógytorna a műtét vagy a sugárkezelés miatti vizelettartási gondok és a szexuális problémák enyhítésétől kezdve az állóképesség és a lelkiállapot javításáig több területen képes csökkenteni a panaszokat. A heti legalább háromszori, pulzusszámot megemelő testmozgás pedig bizonyítottan javítja a túlélési esélyeket. A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, urológus, onkológus, gyógytornász szakemberek összefogásával megvalósuló országos 10 Ezer Lépés Program célja, hogy erről minél több érintett beteg és családtag tudjon, így ennek megfelelően alakítsa ki életvitelét.

Otthoni gyógytornához segítő videók találhatók a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna internetes oldalon, ám minden esetben javasolt szakemberrel történő személyes konzultáció a megfelelő mozgásprogram kialakítása érdekében. A pécsi rendezvényen elhangzott: gyakran nemcsak a betegek, de a szakorvosok sem tudják, hogy a gyógytorna ugyanúgy felírható receptre, mint a gyógyszerek. Minden betegnek érdemes tehát erről háziorvosánál, szakorvosánál érdeklődnie.