Lelkük rajta – a  Fidesznek kampányoló bajai újság főszerkesztője megkérdezte az új polgármestert, ezentúl hová küldje a cikkeket

Tulajdonképpen ötven évet húztam le mint napilapos újságíró a szakmában. Volt egy időszak amikor elhittem, azt hittem mi formáljuk a politikát. Később kikupálódva szomorúan, de tudomásul vettem mindannyian az adott hatalom kiszolgáltatottjai vagyunk. Ha csak nem konyhai recepteket vagy divattanácsokat írunk. Minden egyéb más kőkemény politika.  Sok főnököm volt, polgármesterek, nagyvállalkozók és azt kell mondanom, hogy akadt köztük józanul gondolkodó is. Igaz el kellett magyarázni nekik, hogy ha egy újságban tízszer szerepelnek, s legalább ugyanennyi fotót közlünk róluk az már kontra produktív lesz. Egy idő után az olvasók és a tévénézők rájuk unnak.  Mi meg megkapjuk a lakájmédia jelzőt. A politikusuknak fogalmuk sincs, hogy amikor megy a híradó, családi körben mi mindent mondanak róluk a képernyő előtt ülők. Azok is akik szemtől szembe a kezüket fogdosva, ölelgetik őket. Jómagam ezt a főszerkesztőt akit most bocsánatkérésre kértek, kényszerítettek, s bevállalta megértem. Sajnálom. Gondolom van családja, lehetnek idős szüleik és a kiszolgáltatottság, nyomorúsága időnként a legfeszesebb gerincet is képes meghajlítani. A mi szakmánkban több az eszkimó mint a fóka.  Egyébként is az újságírók be lettek skatulyázva, jobboldalira és szocilibsikre. Engemet például érdekes módon kriptó kommunistának titulált a miskolci napló. Ha még egyszer névjegyet rendelek rá is írom ezt, sőt a deszantost is fett verzál nyomtatásban.

A bajai kolléga igazából szerencsés fickó. Kifogott egy jó polgármestert aki kiváló pedagógiai érzékkel megszánta a fiút. Így is kell, ajánlom mindannyiuknak , mutassuk meg, hogy mi mennyivel különben vagyunk mint azok akik skatulyáznak, rágalmaznak, s hidegvérrel bevállalják az aljas karaktergyilkosságokat. Lelkük rajta, míg élnek….

A választás előtt még fideszes vezetésű bajai önkormányzat lapja, a Bácskai Napló szeptemberben azzal került be az országos médiába, hogy eltorzítva közölte a Baján induló ellenzéki jelöltek arcképeit, volt akit hosszú nyakkal, mást ferde orral vagy kancsal szemmel ábrázoltak. Mikor ezt az ellenzék szóvá tette, a lap úgy reagált, hogy akkor inkább nem is közöl képet egyetlen jelöltről sem.

Az október 13-i választáson a bajai önkormányzat ellenzéki többségű lett, és a polgármesteri címet is az ellenzéki jelölt, a momentumos Nyirati Klára nyerte el. A politikai változást látva a Bácskai Napló külön cikkben kért elnézést a képhamisításért, és arról írtak, bíznak az új városvezetésben és amúgy nagyon sokra tartják a sajtószabadságot.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a HVG-nek adott interjújában beszélt az ügyről, mégpedig így:

„Baján például a Fideszt brutálisan kiszolgáló lap főszerkesztőjét magához hívatta a polgármesterünk, és elmondta; vagy bocsánatot kér az olvasóktól, hogy hazudtak, vagy mennie kell. Ő az előzőt választotta, aztán megkérdezte, hogy ezután milyen e-mail-címre kell majd elküldenie a cikkeket, mire Nyirati Klára elmondta, hogy nem lesz cenzúra többé, az lesz a dolga, hogy újságot írjon.”

Géczy Zsolt, a városi lap főszerkesztője az RTL-nek nyilatkozva korábban elmondta, hogy a meghamisított képek a fideszes vezetésű városházáról érkeztek, arra vonatkozóan pedig, hogy mennyire szólt bele az önkormányzat a lap tartalmába, azt mondta: „a direktívák megvoltak”. (via Index)