Megalakult a miskolci közgyűlés – Kerényi László pillanatképei – több az ami összeköt minket
Veres Pál Miskolci polgármestere
Az első sor
Megtelt az aula – szerintem  Csabalik Zsuzsanna éppen azt a pillanatot örökíti meg amikor  Mezei László a színpadon átadja a Kossuth Alapítvány oklevelét Veres Pálnak
ezt feltétlenül tedd be!
Örömteli a hangulat
Hiába szakadt az eső még az utcán is álltak – mindenki hallani akarta a polgármestert

Ilyen még nem volt. Istenem, csak, hogy ezt is megértük. Ezek a szavak gyakran elhangzottak.

Miskolciak – idősek, fiatalok ,
Dr. Barkóczi István és Veres Pál
Csak akiket felismerek – dr. Mezei László a Kossuth Lajos alapítvány elnöke és mellette Soltész Rudolf a háziorvosok egyesületének az igazgatója
Két ismerőst is felfedezek – Homolya Gizella és a szélen Kovács László Csaba a MIŐR igazgatója. Egyébként Bujdos Tibor fotós kollégám kedvéért még egy koccintásra is a kamera elé álltunk. Ha “előhívta” ezt is felteszem.
A legnagyobb frakció
Fodor Zoltán veterán, professzionális önkormányzati képviselő
Hogyan tovább – jobb szélen Juditka, Murai Gáborné
Az aulában

Meglett, sokat látott emberek párás szemmel, elérzékenyülten szinte örömteli eufóriában követték végig a pénteki alakuló közgyűlést a miskolci városházán.

Zsúfolásig megtelt a díszterem különböző pártállású emberekkel, akik egyébként évtizedek óta jól ismerik egymást, de most szembesülnek azzal, hogy sokkal több az, ami összeköti, mint ami képes elválasztani őket. Most mit sem számított a dresszkód , a nyakkendős öltönyösök és a magyaros mentében vagy a pulóverben feszítők is egymás vállát lapogatták mintha egy bársonyos forradalom kellős közepébe csöppentünk volna.

Varga Andrea Miskolc alpolgármestere
Tompa Sándor aki már nemcsak a parlament padsoraiban hanem itt helyben is képviselő volt. Mögötte Szántó Rita a városháza sajtó szóvivője
Dicsuk Pál és mellette T. Asztalos Ildikó városunk utolsó női polgármestere
Az ellenzék frakciója

Kicsinek bizonyult a díszterem. Akik bent nem jutottak ülőhelyhez azok fotelből nagy képernyőn követhették az eseményeket. Az alakuló közgyűlés minden mozzanatát, ami tényleg rendkívülire sikerült.  Minden flottul ment – ilyen se volt még és aligha lesz még a jövőben – minden napirendet vita nélkül megszavaztak. Polgármesterünk mellett egy alpolgármester lett. Viszont mindenki kapott posztot, ahol dolgozhat, tehet a városért.

Jut eszembe, hogy a polgármesteri eskütételnél a jegyző asszony bizonyára nem szándékosan, próbára tette Veres Pált. A szokásosnál hosszabb részt olvasott fel egyszerre.  A negyedik körmondatnál már a hallgatóság is kétségbe esett, polgármesterünk, hogy ismétli ezt vissza, amikor ilyen hosszú szöveget már mi sem tudunk követni. A lényeg, Veres Pál ezt is megoldotta. Hibátlanul. sőt még ki is kacsintott, mondván ez legyen a legnagyobb kihívás a jövőben.

Jobb szélen Révész Péter a mi körzetünk önkormányzati képviselője
A frakcióvezető és helyettesei

Majd a közgyűlés után a városháza aulájában – ami most kicsinek bizonyult miskolciak százai várták az újonnan felállt képviselőket, a testületet. Nem túlzás, annyian voltunk, hogy a szakadó esőben még az utcán is tömeg volt. Köszönteni akarták a város új vezetését.

Ha kapásból akarom idézni Veres Pál szavait, akkor néhány mondatot fontosnak, tartok.  Köszönetet mondott a bizalomért, minden miskolcinak. Hangsúlyozta, csak most vette át a megbízólevelét, még nem volt idő az önkormányzati cégek intézmények feltérképezésére.  Mindenkivel szeretne együtt dolgozni pártállásától, világnézetétől vagy felekezeti hová tartozásától függetlenül. Elsődleges szempont a szakmaiság. Senkinek nem kell féltenie az egzisztenciáját, ha a jövőben is a miskolciakat akarja szolgálni. Nem először hallottam Tőle, hogy Édesapja szavait felemlegette – fiam, ha mindenki mosolyog rád, ha mindenki mindent rád hagy és még a buksidat is simogatják, akkor valamit nem jól csinálsz. Nagy a baj, ilyesmi csak a gyógyintézetben szokás. Számít a miskolciak, a munkatársai kritikájára, elvárja a jobbító szándékú véleményeket, hozzászólásokat, s a lehetőségekhez képest interaktív párbeszédet szeretne minden városát szerető polgárral.

Kerényi László barátom művész szemmel követte az eseményeket – képei tökéletesen visszaadják ennek a péntek esti eseménynek a rendkívüli hangulatát.