Egyre feszültebb a helyzet Izraelben  – Netanjahu további megtorlásokkal fenyegette a Palesztin Iszlám Dzsihádot, ha nem áll le a rakétatámadásokkal

 

 

Benjamin Netanjahu miniszterelenök 2019. november 7. Fotó: youtube

ujkelet.live

Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök szerdán reggel figyelmeztette a Gázai övezet terrorcsoportjait a Palesztin Iszlám Dzsiháddal folytatott intenzív harc közepette.

„Folytatjuk az Iszlám Dzsihádra mért csapásokat, miután kiiktatásra került a vezető parancsnoka az övezetben,” mondta Netanjahu a kabinet különleges ülésén, Baha Abu al-Ata célzott kiiktatására utalva, amely az eszkalációt kiváltotta.

„Ő volt a felelős az elmúlt évben a Gázai övezetből származó terrortámadások többségéért, és a következő napokban további támadásokat tervezett.”

„Úgy gondolom, hogy az üzenet kezd átjutni. Megértik, hogy továbbra is kegyelem nélkül sújtunk le rájuk. Elhatároztuk, hogy harcolunk és megvédjük magunkat. Ha úgy gondolták, hogy a rakétaeső vagy a becsapódások meggyengítenek minket, tévednek. Egy választásuk van: vagy leállítják ezeket a támadásokat, vagy egyre több csapásra számíthatnak. Ez rajtuk áll.”

„Ez Időbe telhet,” figyelmeztetett, és felszólította az izraelieket, hogy maradjanak éberek. „Azok, akik engedelmeskednek a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításainak, nagyon nagy eséllyel nem sérülnek meg. A parancsok világosak, arra kérek mindenkit, hogy továbbra is tartsa be őket.”

Később tájékoztatva a Knesszetet Netanjahu azt mondta, hogy a kormány nem fogja eltűrni a civilek elleni támadásokat.

Kedd reggel óta több mint 250 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Gázából Izraelre. A Vaskupola kb. 90 százalékos sikerrel működött, több tucat lakott területre tartó lövedéket elfogva. A rakéták mintegy 60 százaléka nyílt területen landolt.

Musab al-Breim a Palesztin Iszlám Dzsihád szóvivője szerdán azt mondta, nem helyénvaló az Izrael és a gázai terrorcsoportok közötti folyamatban lévő erőszak megszüntetésére irányuló erőfeszítések megvitatása.

„Nincs szó közvetítésről. Nem helyénvaló [a nyugalom helyreállításáról] erről beszélni, tiszteletben tartva minden arab erőfeszítést,” mondta Breim a Hamászhoz kapcsolódó Shehab híroldalnak. „Mikor végzünk a válaszreakcióval, lehetségessé válnak ezek a tárgyalások.”

A terrorszervezet a nap folyamán feltöltött egy videót a rakétaindításokról.

חדשות 13

✔@newsisrael13

 

 

 

Az Izraeli Védelmi Erők reggel azt nyilatkozta, úgy véli, a Palesztin Iszlám Dzsihád akár napokon át folytathatja az Izraelt célzó rakétatámadásokat, de kisebb volumennel, hogy megőrizze arzenálját.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman dandártábornok médiának adott nyilatkozata szerint elővigyázatosságból további Vaskupola ütegeket helyeztek üzembe Izrael központi részén, a legsűrűbben lakott régióban. A behatolási kísérletek ellen pedig kommandós egységeket vezényeltek ki az övezettel határos izraeli közösségekbe.

A hadsereg még nem készül aktívan egy szárazföldi offenzívára a Gázai övezetben.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet eddig nem csatlakozott a harcokhoz, és Zilberman azt mondta, hogy az izraeli hadsereg óvatosan jár el, hogy ez így is maradjon, nem támadja a Hamász katonai pozícióit és igyekszik minimalizálni a járulékos veszteségeket, amik megtorlásra kényszerítenék a terrorszervezetet.

„Nem támadjuk a Hamászt. Az általunk bombázott Iszlám Dzsihád-célpontok nem Gázaváros központi részén vannak, mivel tisztában vagyunk vele, hogy vékony jégen táncolunk. Több száz más célpont van, amelyeket támadhatunk.”

A katonai szóvivő szerint a Palesztin Iszlám Dzsihád az al-Ata halála kiváltotta kezdeti sokkból magához térve jóval organizáltabb támadásokkal fog készülni.

Az ország déli részén szerdán sincs tanítás.

Zilberman figyelmeztetett, hogy bár az üzletek és a tanítás a szokásos módon folytatódhat Dan-régióban, továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a térség ismét tűz alá kerül.

Kedden a Polgárvédelmi Hatósag elrendelte az iskolák – és rövid időre az üzletek – bezárását, miután Gázából rakétákat lőttek ki Tel Aviv felé.

„Nem mondhatom, hogy kevésbé veszélyeztetett az ország központi része. Meg van rá az esély, hogy az ország központját is lőni fogják.”

A reggeli rakétázásra válaszul az izraeli hadsereg több kör támadást indított a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai pozíciói és rakétaindító terrorsejtek ellen a Gázai övezetben.

A Hamász terrorszervezet irányította Gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint összesen 22 halottja és több tucat sérültje van az “izraeli eszkalációnak”. A halottak több mint fele valamelyik gázai terrorszervezethez tartozott.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak biztonsági szolgálat együttműködésének keretében az izraeli légierő kedden hajnali 4 óra körül irányított lövedéket lőtt ki Gázaváros Shejaiya részén egy épületre, ahol al-Ata tartózkodott, megölve a terrorista parancsnokot.

חדשות 13

✔@newsisrael13

 

 

הסלמה בדרום | תיעוד שפורסם בכלי תקשורת פלסטינים מציג את זירת החיסול בשג’אעיה שבה נהרג בכיר הג’יהאד הפלסטיני בהא אבו על-אטא • צפו @OrHeller

5

7:55 – 2019. nov. 12.

Twitter Ads-információk és Adatvédelem

Tekintsd meg חדשות 13 egyéb Tweetjeit is

 

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint al-Ata felesége, Asma Abu al-Ata (39) szintén meghalt a támadásban, két másik személy pedig megsebesült.

A hadsereg szerint al-Ata rakétatámadásokat és más terrorista tevékenységek végrehajtását tervezte Izrael ellen, és ő a felelős számos közelmúltban végreahajtott rakétatámadásért.

Jonathan Conricus katonai szóvivő szerint a hadsereg számos alkalommal figyelmeztette al-Atát, hgy álljon le a műveletekkel, de az üzenetek süket fülekre találtak. Az akció azonban nem jelenti azt, hogy újraindulnának a célzott kiiktatások.

„Azért hajtottuk végre a támadást, mert nem volt más választás.”

A hadsereg szerint al-Ata nem a terrorszervezetét támogató Irán parancsait követte, inkább egy helyi terrorista volt, akinek nem kontrolláltak a tetteit.