Takarékosabban melegedhetnek a Százszorszép óvodában

A TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00011 azonosító számú projekt részeként a Százszorszép Óvoda külső nyílászáróit korszerű hőtechnikai jellemzőkkel rendelkezőkre cserélték, utólagos hőszigetelést végeztek az oldalfalakon és a tetőn, továbbá a tetőre napelemeket is elhelyeztek. Az intézményben okosfűtést építettek ki, amit a lapradiátorokra szerelt, vezeték nélküli kommunikációval működő okos radiátorszelepeken keresztül egy komplex épületmenedzsment-rendszer szabályoz. A város energiamenedzsment központja többek között automatikusan vezérli az intézményben – akár termenként vagy napszaktól függően szabályozva – a belső hőmérsékletet és előre programozhatóvá teszi az épület energiafelhasználását.

A korszerűsítés csaknem 70 százalékkal kevesebb felhasznált energiamennyiséget jelent, ami hozzájárul a működtetési költség csökkentéséhez, miközben az épületben tartózkodók hő- és komfortérzete jelentősen javul. A Százszorszép Óvodát már csatlakoztatták az energiamenedzsment rendszerhez, így a gyermekek november 18-án visszaköltözhetnek a felújított óvodába.

Miskolc óvodafelújítási programjában még idén elkészül a Mesevár, Leszih Andor úti, valamint a Diósgyőri óvoda és a kivitelezők a jövő év elejére ígérték a Napraforgó óvoda befejezését is. 2020-ban a Kassai úti és a Dózsa György úti óvodában végeznek majd energetikai felújítást.

 

A Széchenyi 2020 projekt 100 százalékos  mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege bruttó 160 457 840 Ft.