Az ESGO (European Society of Gynecological Oncology), amely a nőgyógyász onkológusokat fogja össze Európában, 2012-ben alapította meg ENGAGe (European Network of Gynecological Cancer Advocacy Group) tagozatát, amely az Európában működő betegszervezeteket fogja össze. Ez egy olyan összekapcsolódást, együtt gondolkodást, közös projektek megvalósítását jelenti, ahol nemzetek fognak össze, megosztva egymással tapasztalataikat és közös célokat tűznek ki, mellyel minden nőgyógyászati daganattal érintett nőnek, a szakmának segíteni tudnak és előmozdítják a prevenciót, a betegségek korai felismerését is.

Magyarországról a Mályvavirág Alapítvány 2017-ben csatlakozott a csoporthoz, 2018-ban Tóth Icó az alapítvány elnöke meghívott tanácstag lett (az ENGAGe irányító tanáccsal rendelkezik), és 2019. november 3-án, az aktuális választáson társelnökké választották meg. Az ENGAGe szervezetet mind a klinikusi, mind a betegszervezeti oldalról egy-egy elnök vezeti.

Tóth Icó

– A csatlakozásunk óta láttam, hogy ez az európai szervezet hatalmas erővel bír. Olyan projekteket indít (GO Day – Nőgyógyászati daganatok világnapja, orvosi irányelvek közérthető, laikus nyelvezetre ültetése, ellátásjavítást és rehabilitációt támogató programok, felmérések, klinikai vizsgálatok munkacsoport), amelyekben az országok nem csak megosztják a tapasztalataikat, hanem megoldásokat is kidolgoznak, és kézzel fogható eredményeket érnek el. Az ENGAGe ambícióit megismerve úgy érzem, hogy hosszú távon szeretnénk dolgozni ebben a szervezetben. A szervezet dinamizmusa, értékei és célkitűzései mind-mind a magyar nők érdekeit is szolgálják: azt, hogy hazánkban is előre lépjünk, eredményeket érjünk el a nőgyógyászati daganatok terén betegoldalról, a méhnyakrákban, a petefészekrákban, a méhtestrákban, a szemérem- és hüvelyrákban érintettekért. Szerencsés is vagyok, mert dr. Murat Gultekin mellett lehetek társelnök, és pozíciómat a korábbi elnöktől Esra Urkmeztől vehetem át, aki erős alapokra helyezte a szervezetet. Szorosan együtt dolgozunk az ESGO orvosaival is, ezért bízom abban, hogy amilyen motiváció ez számunkra, olyannyira motiváció ez a magyar nőgyógyász orvosoknak is a közös munkára, összefogásra, együttműködésre – fogalmazott Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Az ESGO által 2012-ben létrehozott Nőgyógyászati Daganatok Érdekképviseleti Csoportjainak Európai Hálózata az olyan betegek pártfogó csoportjait képviseli, akik a nőgyógyászati daganatok bármely formája által érintettek, a legritkábbtól a leggyakoribb típusig, például petefészek-, méhnyálkahártya-, méhnyak-, szemérem- és más, ritkább
előfordulású típusok által. Több mint 50 támogató csoporttal 25 országban az ENGAGe Európa legnagyobb ilyen jellegű hálózata.

Az ESGO Európa legelső nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó szervezete, melynek célja, hogy javítsa a túlélési arányokat, illetve az életminőséget a nőgyógyászati (emlő- és nemi) daganatokkal élő európai nők körében azáltal, hogy hozzájárul a megelőzéshez, kezeléshez, a nőgyógyászati daganatok kutatásához, illetve kutatók és egészségügyi dolgozók oktatásához világszerte. 1983-as megalakulása óta az ESGO egy egyre növekvő non-profit szervezet és szabad fórum több mint 2500 szakember számára mintegy 40 országban világszerte, ezáltal utat mutatva a nőgyógyászati daganatos nők lehető legmagasabb színvonalú ellátásához.

A Mályvavirág Alapítvány munkáját és eredményeit nemcsak az európai siker igazolja, hanem a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága elismerése is azzal, hogy a Mályvavirág Alapítványt és Tóth Icót az elmúlt hétvégén tiszteletbeli taggá választotta a Társaság. Az elismerést dr. Novák Zoltán, a MNOT újonnan megválasztott elnöke adta át.