Vádat emeltek Netanjahu ellen szerinte ez egy puccskísérlet – vesztegetés, csalás közbizalommal való visszaélés a kontóján

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtök este reagálva Avichai Mandelblit döntésére, hogy vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt vádat emel ellene, azt mondta, hogy az egész „egy puccs kísérlet” a rendőrség és az ügyészek részéről.

 

„Az államnak szenteltem az életemet,” mondta Netanjahu a miniszterelnöki rezidencián adott nyilatkozatában Jeruzsálemben. „Harcoltam érte, megsérültem érte, és nagyon büszke vagyok rá. De ez egy szomorú nap. Vaknak kell lennie annak, aki nem látja, hogy valami rossz történik a jogrendszerben.”

 

„Ez egy miniszterelnök megbuktatására tett kísérlet, elfogult nyomozással. A vádemelés közzététele, a politikailag legérzékenyebb pillanatban, gyorsabb volt mint valaha. A javaslatot néhány héttel az utolsó választás előtt is közzétették.”

 

Ennek célja, Netanjahu szerint, hogy megbuktasson egy jobboldali miniszterelnököt. „Nemcsak a gazdaságban, hanem a véleményekben és a médiában is szabad piacot szeretnék látni.”

 

Netanjahu ezt követően felsorolt olyan eseteket, amikor mások enyhébb bánásmódban részesültek.

 

A miniszterelnök szerint a jogi folyamat „szennyezett”.

 

„Amikor ilyen eseménysorozat történik, mindenkinek követelnie kell a nyomozók kivizsgálását. A közvéleménynek világos válaszokra van szüksége … Nem az igazságot keresték, a levadászásomra hajtottak.”

 

A miniszterelmök egy független bizottság felállítását szorgalmazta az ügyeit vizsgáló nyomozók intézkedéseinek kivizsgálására.

 

„Ki kell vizsgálnunk a nyomozókat és az államügyészségét, melyek ezeket a fertőzött eseteket kisütik.”

 

Netanjahu a 4000-es sz. ügyet, mely a legsúlyosabb a három korrupciós ügye közül, koholmánynak nevezte, mondván, Nir Hefetz csak a nyomozók nyomására találta ki. Hefetz a miniszterelnök egykori megbízottja, a 4000-es ügy koronatanúja.

 

Netanjahu panaszkodott a vele szembeni negatív média megjelenésekre, és ahogy a családjával bánt a média.

 

Zárásul pedig kijelentette:

 

„Az igazságosság érdekében egy dolgot meg kell tennünk: Vizsgálat alá kell vonni a nyomozókat.”

 

A 12-es csatorna a beszéd után egy névtelen likudos forrást idézett: Be kell látnunk, hogy a Netanjahu-érának vége, és ez változásokhoz vezet.”

 

Szintén a 12-es csatorna még a vádemelés bejelentése előtt közzétette közvélemény-kutatása eredményeit.

 

A megkérzettek 47 százaléka vélte úgy, hogy a miniszterelnöknek le kell mondania ha vádat emelnek ellene. 17 százalék szerint szabadságolnia kell magát, míg 30 százalék szerint hivatalban maradhat.

 

Beni Gánc, a Kék-Fehér vezetője egy Twitter-bejegyzésben azt nyilatkozta, hogy Netanjahunak le kell mondania.

 

„Teljes mértékben bízom az Avichai Mandelblit főügyész által vezetett bűnüldözési tisztviselőkben. Biztos vagyok abban, hogy hűségesen, tisztességesen és professzionálisan végzik a munkájukat.”

 

Elutasítva Netanjahu állítását, Gánc azt mondta, hogy „Izraelben nem puccs van, hanem egy személy, aki erődöt épít a hatalma köré. Netanjahu ma esti fellépése bebizonyította, hogy le kell mondania, és menjen és foglalkozzon a jogi ügyeivel. Ő is tudja, hogy az Izrael előtt álló nagy és összetett kihívások olyan miniszterelnököt követelnek, aki egész idejét és energiáját ennek tudja szentelni.”

 

A Globes weboldal az Igazságügyi Minisztérium forrásait idézve este azt állította, hogy Shai Nitzan államügyész egy zárt ülésen kijelentette, hogy Netanjahu mostantól nem kaphat kormányalakításra vonatkozó megbízást a vele szemben felhozott büntetőjogi vádak miatt.

 

Nitzan állítólag azt mondta, hogy bár a törvény lehetővé teszi a miniszterelnöknek, hogy vádemelés alatt szolgáljon, és nem kényszeríti lemondásra, a Legfelsőbb Bíróság korábbi határozatai alátámasztják azt a tézist, miszerint nem tud kormányt alakítani, ha vádat emelnek ellene.

 

Nitzan nem kívánta kommentálni a jelentést, és irodája szerint „még nem született döntés az ügyben”.

 

Mandelblit csütörtökön továbbította a 63 oldalas vádiratot Netanjahu ügyvédeinek és a Knesszet szóvivőjének, Juli Edelsteinnek, hogy megkezdődhessen Netanjahu parlamenti mentelmi jogának megszüntetési folyamata, közölte az Igazságügyi Minisztérium.

 

Ez az első alkalom Izrael történelmében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnököt vesztegetéssel vádolnak.

 

A Yedioth Ahronoth kiadója, Árnon Mozes és a Bezeq tulajdonosa, Saul Elovitch és felesége, Iris Elovitch szintén vesztegetési vádakkal néznek szembe az Igazságügyi Minisztérium szerint. Mozes a 2000-es sz. ügyben és a két Elovitch a 4000-es sz. ügyben érdekelt.

 

Netanjahu Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, először 1996-1999 szolgált az ország élen, majd 2009-től napjainkig. Valószínűleg ő Trump elnök legközelebbi nemzetközi szövetségese is.

 

A törvény szerint Netanjahunak 30 nap áll rendelkezésére, hogy felkérje a Knesszetet, hogy ne szüntesse meg a parlamenti mentelmi jogát. Mivel a Knesszet alig működik a választások utáni aktuális patthelyzet közepette, a folyamat hosszú időt vehet igénybe.

 

Mandelblit később a sajtó előtt azt nyilatkozta, hogy „ez egy nehéz és szomorú nap. Vádemelés alá vonom három ügyben a miniszterelnököt közszférabeli korrupcióért. Ez szomorú személyesen nekem és az ország számára is.”

 

A vádemelésre vonatkozó döntést „nehéz szívvel, de tiszta szívvel hoztam meg. A jogállamiság nem válogatás és választások kérdése. Ez nem politika kérdés, nem a jobb vagy a baloldalról szól. Senki sem áll a törvény felett.”

 

Mandelblit szót emelt a Netanjahu-ügyekkel foglalkozó ügyészek elleni felbujtás és fenyegetések kapcsán, és kijelentette, hogy „nagy különbség van a kritika és az összeesküvéselméletek terjesztése között”.

 

A főügyész februárban jelentette be vádemelési szándékát Netanjahu ellen, a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

 

1000 sz. ügy: a minisztereknök és felesége drága ajándékokat fogadtak el az izraeli születésű hollywoodi producer, Árnon Milchan milliárdostól és James Packer ausztrál üzletembertől. Az ajándékba kapott drága szivarok és pezsgő értéke közel 700 ezer sékel.

 

A februári vádirat-tervezet szerint „Netanjahu állami tisztségeit Milchan javára használta, számos személyes és üzleti ügyben, miközben súlyos összeférhetetlenség alakult ki a közjó és a Milchan iránti személyes elkötelezettsége között”.

 

Netanjahu állítása szerint „megengedett a barátoktól kapott ajándékok elfogadása.” Szerinte az ajándékokat személyes barátságuk miatt kapta Milchantől, nem pedig a miniszterelnöki pozícióval járó befolyása miatt.

 

A miniszterelnök továbbá azt állítja, hogy az időközben elhunyt ügyvédje, Jacob Wienroth azt mondta neki, hogy nincs gond az ilyen ajándékok elfogadásával. Netanjahu az ügy súlyosságát csökkenteni próbálva azt mondta, hogy felesége, Sara lehetséges, hogy megkérte Milchant, hogy vásároljon ezt-azt az ő tudomása nélkül. A Milchannel kapcsolatos ügyekben való részvételét illetően Netanjahu azt mondta, hogy szándékai mindig helyenvalóak voltak.

 

  1. sz. ügy: a miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Árnon Mozesszel, a Yedioth Ahronoth kiadójával és felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, a fő rivális, Israel Hayommal szemben.

 

Netanjahu és Mozes egyaránt azt állítják, hogy nem tervezték betartani a tárgyalások során tett ígéreteiket, és csak egymást próbálták manipulálni. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a bűnüldözésnek nem lenne szabad belefolynia a közszféra képviselői és a média közötti kapcsolatokba, és az ellene indított vizsgálat ebben az ügyben tükrözi a rendőrség vele szembeni elfogultságát.

 

  1. sz. ügy: Saul Elovitch, a telekommunikációs óriás Bezeq főrészvényese utasította a tulajdonában lévő Walla híroldalt, hogy biztosítson pozitív média visszhangot Netanjahu és családja számára, szabályozási kedvezményekért cserébe. A miniszerelnök 2014 novemberétől 2017. februárig kommunikációs miniszterként szolgált. Ebben az időszakban a Walla híroldal felülete jelentősen megváltozott a Netanjahu családdal szemben, és a Bezeq engedélyt kapott többek között, hogy megvásárolhassa a Yes műholdas kábelszolgáltatót, a trösztellenes kérdések ellenére.

 

Netanjahu és Elovitch védőügyvédei szerint nincs kapcsolat Netanjahu Bezeq érdekében tett fellépése és a Walla hírportálon megjelenő cikkek között. A miniszterelnök azt állítja, hogy a társasággal kapcsolatos ügyekben hozott döntései ésszerűek voltak, és ezeket a terület minden szakembere támogatta.

 

Netanjahu szerint az általa jóváhagyott Bezeq-Yes fúzió kizárólag technikai jellegű volt.

 

A miniszterelnök továbbá azt állította, hogy a Walla híroldal nem hogy nem szimpatizált vele, hanem ellenséges volt, és nem befolyásolta a tartalmát, inkább segített hozzáigazítani azt a tulajdonos politikájához, amely állítólag méltányos és kiegyensúlyozott sajtót kínál. Netanjahu szerint még senkit nem vádoltak vesztegetésért, amiért jó sajtót kapott.