Drága a Balaton látványa – megsarcolják a panorámás üdülők tulajdonosait -a gyengén látókat se kímélik

Nagy bajban lehet a Siófoki önkormányzat.Az új polgármester sokat törhette a fejét, miként lehet még jobban megsarcolni az ingatlantulajdonosokat. Aztán rájött a nyaralókra , az üdülőtulajdonosokra kell terhelni a város korábbi felelőtlen rossz gazdálkodás minden terhét. Ők ugyanis csak egyszerű betolakodók, akik egyébként sem helyi szavazópolgárok, velük bármit meg lehet tenni. Ráadásul úgy, hogy az ott lakók még tapsikolnak is mindezért. A füst és a kéményadó is szóba kerülhetett  az előterjesztéskor, ám ezt a józanabbak leszavazhatták, ezért találták fel a panorámaadót. Ami részben jogos is lenne,  ha nem hatvanszázalékos plusz költséget jelentene az apartmantulajdonosoknak. Mint helyi érdekelt , számomra ez nem más mint valami gonosz irigység, azokkal szemben akik már az ingatlan vételárakor is horribilis árat fizettek. Csak azért, hogy a teraszukról láthassák a magyar tengert.

Drágul a csendélet
Csak fejest ugrott a siófoki városvezetés —–

Januártól jóval magasabb építményadót fizet a közvetlen vízparti sávban található ingatlanok tulajdonosainak zöme Siófokon – írja a 24.hu a hirbalaton.hu nyomán.

A panorámaadóként emlegetett új közteher ötlete az újraválasztott Lengyel Róbert polgármesterhez köthető, az őszi önkormányzati választásokig azonban fideszes többségű képviselőtestület volt a városban, ők pedig még csak napirendre sem engedték venni a javaslatot. Az új – ellenzéki többségű – testület azonban megszavazta, így januártól az eddigi két adósáv helyett három lesz Siófokon.  Az emelés mértéke két kategóriában is közel 60 százalékos.

A harmadik, közvetlen vízparti sávban így néz ki az adóemelés mértéke kategóriák szerint:

  • 80 négyzetméterig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 780 forint helyett 1235 forintot kell fizetni négyzetméterenként
  • 80 négyzetméter felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 1170 forint helyett 1850 forintot kell fizetni négyzetméterenként
  • nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után marad a 1170 forintos adó négyzetméterenként
  • kereskedelmi egység, szállásépület után az eddigi 1170 forint helyett 1290 forintot kell fizetni
  • üdülő esetében az eddigi 1310 forintos adó 1850 forintra emelkedik négyzetméterenként.

A balatoni város vezetése döntött arról is, hogy jövő évtől

MEGADÓZTATJA A TELEPÜLÉST CSÚFÍTÓ ÓRIÁSPLAKÁTOKAT IS. 

Az új rendelet szerint januártól a másfél négyzetméternél nagyobb felületű reklámokért évi 12 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként.

Ha már el kell viselnünk ezek látványát, valami közös hasznunk is legyen belőle

– mondta Lengyel Róbert, a város polgármestere.

Egyébként az önkormányzati választások után nem sokkal feloszlott a Fidesz siófoki alapszervezete.