Onkológiai centrumok vezető főorvosai nyilatkoznak arról, milyen előnyökkel jár a daganatos betegek számára, ha klinikai gyógyszervizsgálat keretében kapnak kezelést. A legújabb hatóanyagokhoz juthatnak így hozzá, a kezelésekhez szoros orvosi kontroll is társul, ráadásul mindez a hazai társadalombiztosítást sem terheli, mert a gyártók állják a költségeket. Ugyan a szigorú beválasztási kritériumok miatt csak a daganatos betegek néhány százaléka számára lehet valós alternatíva egy klinikai gyógyszervizsgálatban való részvétel, mégis érdemes a lehetőségekkel és a korlátokkal tisztában lenniük az érintetteknek.

Tájékozottabbak, felkészültebbek, önmaguk érdekeit jobban tudják képviselni azok a betegek, akik betegszervezetek háttértámogatására számíthatnak. Amint B. Papp László főszerkesztő kitér rá, a lap riportot közöl a betegszervezetek közelmúltbeli tanácskozásáról, ahol napirendre került az is, miként lehetne a civileket hatékonyabban bevonni a betegeket érintő országos döntésekbe. A magazin összefoglalót ad a 2019-es Szegedi Emlőrák Szimpózium legfontosabb megállapításairól, valamint a közelmúltban megjelent „50 kérdés – 50 válasz: Prosztatarák” kötet könyvbemutatójáról. A betegekről szóló riportsorozatban Lipp István, a Magyar Posta korábbi vezérigazgató-helyettese, az egykori T-Kábel Magyarország korábbi vezérigazgatója avatja be a nyilvánosságot abba, hogyan nézett szembe 5 évvel ezelőtt az egyik legagresszívebb daganattípus, a hasnyálmirigyrák diagnózisával, majd a műtétet és kemoterápiát követően hogyan hagyta maga mögött – reményei szerint immár végleg – a betegséget.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Felbélyegzett, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen, akár visszamenőlegesen is megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, az MKOT tiszteletbeli elnöke. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.