Fazekas József segítséget kér a tárcától – a pestis miatt drágul a sertéshús
ofFazekaazekas j

Minden eddigit meghaladó módon emelkedik a sertéshúsból készült termékek ára. Ennek oka, hogy a világ több pontján, így hazánkban is megjelent – igaz, csak a vaddisznókban – a sertéspestis, ami alaposan felborította a húspiacot. A drágulást mindenki saját pénztárcáján érzékelheti, hiszen magasabb áron tudja csak megvásárolni kedvenc sertéshúsból készült termékét – tudósít a boon.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere az úgynevezett „szalámi indexen” mutatja meg rendszeresen az árváltozást, amely hónapok óta meredeken felfelé ível. Volt olyan hét, amikor a téliszalámi kilója 7343 forint volt átlagosan, egy héttel később már 8 százalékkal magasabb áron, 7922 forintért lehetett hozzájutni a sertéshúsból készült termékhez. Az év elejétől csak őszig egyébként 10-16 százalékkal drágult a sertéshús, a húskészítmények 6-8 százalékkal drágultak. A két adat közötti különbség egyben azt is jelzi, hogy a piaci folyamatnak van olyan szereplője, például a vágóhidak, amely a drágulást nem tudja érvényesíteni áraiban.

Nagy István agrárminiszter igyekezett a jó oldalát megvilágítani a helyzetnek, amikor azt mondta, hogy soha ilyen jövedelmező nem volt a hazai sertéstartás, mint most. A sertéshúst feldolgozók – különösen a kis- és közepes vállalkozások – viszont nem tudják ugyanezt elmondani magukról.

Fazekas József, a Sajó-Hús Vágó és Feldolgozó Kft. tulajdonosa, egyben a Kelet-Magyarországi Húsosok klaszter vezetője Nagy István agrárminiszternek a vágóhidak nevében küldött levelet, amelyben felvázolta a kilátástalan helyzetet, és segítséget kért.

„Sajnálatos módon a vágóhidak, amelyek a sertéságazat nagyon fontos szereplői, egyre kevésbé képesek életben maradni” – fogalmaz a levél. „A kiskereskedelmi árak valóban jelentősen növekedtek, de azok nem képesek lekövetni az alapanyagok árának emelkedését. Az év elején a kis vágóhidak kilónként 350 forintért kapták az élő sertést. Jelenleg az élő sertés beszerzési ára kilónként 560 forint, de folyamatosan emelkedik, akár heti 20-40 forintos tempóban is. Ráadásul a nagyobb vágóhidak folyamatosan árelőnyben vannak, mert ők kicsit kedvezőbb árat tudnak kialkudni. Emiatt ismét csak a kisebb feldolgozók járnak rosszul.” (Adatok szerint a helyzetből adódóan már az első félévben milliárdos nagyságrendű veszteséget halmoztak fel a hazai sertésfeldolgozó cégek.)

A kis feldolgozók nevében szóló Fazekas József jelezte a szakminiszter számára azt a számukra tarthatatlan helyzetet, hogy az élő sertés árának folyamatos emelkedését nem tudják továbbhárítani a kiskereskedelmi árakba, így egyértelműen a feldolgozóipar a vesztese ennek az állapotnak.

„Abban kérnénk segítséget, hogy a termelőkhöz hasonlóan (akik jelenleg is kapnak támogatást) a vágóhidak számára is teremtsen lehetőséget egy esetleges anyagi támogatásra. Ha a mostani tendencia tovább folytatódik, akkor a vágóüzemek nem fogják túlélni ezt az állapotot…” – fogalmaz a levél.

A helyzet tragédiája, hogy miközben a kisebb cégek csődközeli állapotba kerülnek, a mamutok, mint példásul Csányi Sándor vállalkozása, extra profitot termel.bv