Rákkeltő étrend kiegészítők – többek között a Vironal cseppek is

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) riasztást adott ki az egyik Csehországból származó, Magyarországon is forgalmazott étrend-kiegészítőre, mert veszélyes anyagot tartalmazhatnak

Az Energy Group Vironal cseppek egyik sorozatánál magas pirrolizidin alkaloidtartalmat mértek, a termékből Magyarországra is érkezett a gyártó cég leányvállalatához – közölte a Nébih.

Az érintett étrend-kiegészítő pontos adatai:

  • Neve: Vironal cseppek
  • Márka: Energy Group
  • Kiszerelés: 30 ml
  • Minőségmegőrzési idő: 18/09/2021

A hatóság figyelmeztette a lakosságot, hogy amennyiben vásároltak olyan étrend-kiegészítőt, amely megfelel a fentebb leírt azonosítóknak, azt ne fogyasszák el.

A pirrolizidin alkaloid olyan anyag, amelyet a világon számos növény termel, hogy védje magát a növényevő kártevőktől. Előfordulásuk függ a növényfajoktól, a növényi részektől, de akár a klímától és a talaj adottságaitól is. Az anyagot leginkább gyógyteákban és mézben mutatták ki. Ezen anyagok például a gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a felhasználni kívánt növények betakarításakor szennyezőanyagként keveredhetnek a hasznos növény közé.

Az élelmiszerekben előforduló pirrolizidin alkaloidok nem kívánatosak, ugyanis hosszú távú fogyasztásuk májkárosodást okozhat, állatkísérletek során a pirrolizidin alkaloidnál rákkeltő hatást figyeltek meg.