A Bowen Technika egy összetett alkalmazás – Osvát Julianna  Hernádnémetiből
Jutka szűcs

 A test belső erőinek felébresztése már ősi technika. Aki ezt a folyamatot szeretné megismerni,alkalmazni az most alaposan tanulmányozhatja majd a gráfon is vagy az itt említett honlapon. S aki már is a gyakorlati alkalmazását szeretné, s érdekli,milyen betegségeknél alkalmazható az keresse Osvát Juliannát a 06 20 3939 242 -es telefonon.

 Igaz, hogy a hozzánk fordulók nagy része elsősorban valamely vázrendszeri tünettel keres meg minket, de a módszer nem csak, és nem kifejezetten muszkuloszkeletális problémák kezelésére szolgál. A hatás spektrumának ez mindössze egy szegmense.

Igen érdekes és mély balanszáló hatással van a neurális rendszerre, a neuromuszkuláris, érző- és motoros funkciókra, és különösen a vegetatív idegrendszeri működésekre, mely hatásmechanizmusa még nem tisztázott.

Érthetőbb a fasciális és myofasciális rendszerre kifejtett hatása, amely biomechanikailag már jobban leírható. Ne feledjük! Thomas Ambrose Bowen igen korán felismerte és már az 1950-es évek végétől kezdve terapeutikusan alkalmazta a Thomas Myers, Robert Schleip és kollégáik által, a 2000-es évek elején leírt myofasciális összefüggéseket.

Mr. Bowen munkájának ez is részét képezte, de problémamegoldó érdeklődése olyan technikák és kezelési stratégiák kifejlesztésére is sarkallta, amely igen távol áll egy “egyszerűbb” fizikoterápiás mechanikai olvasattól, így módszere idegek, neurovaszkuláris és viscerális területek, illetve lymphatikus struktúrák stimulációit is magában foglalja. Teszi mindezt olyan testbarát módon, hogy egy-két különleges szituációt kivéve, gyakorlatilag nincs kontraindikációja.

Megfigyelései máig egyedülállóak és kezelései során úttörő módon alkalmazott terapeutikus szüneteket. A szünetek fontossága konvencionális módszereknél alul értékelt, és igen kevés kivétel mellett gyakorlatilag hiányzik.

Tom Bowen módszere egy valóban holisztikus megközelítés, amely nem a holisztikusnak nevezett testi rendszerek stimulációja által kiváltott hatást takarja, hanem egy mindenre kiterjedő katalizált folyamatot, melynek integrációját a test és a lélek a saját prioritásiai mentén végzi el. Szakmai szempontból Mr. Bowen munkája, valahol a neuromuszkuláris-reflex hatás és a lágy kötőszöveti manipulációk mezsgyéjén található.

A kezelésnek a betegség szempontjából nincsen specifikus célja, inkább feszültségi állapotokat közömbösít a testben és épp ezért, bármilyen panasz kapcsán alkalmazható. Korunk egyre specializálódó, és e specializálódást agyon reklámozó világában ez igen furcsának tűnhet, csakúgy, mint a Bowen technika minimalista felfogása, melynek szellemében minél nagyobb és több a probléma, annál kevesebb stimulációval, fogással dolgozunk. A kevesebb ebből a szempontból sokkal többet ér!

Alkalmazása igen előnyös érzékeny állapotok kezelésénél, úgymint posztoperatív státusz, illetve rehabilitáció esetében, legyengült ágyhoz kötött kondícióknál, újszülötteknél-csecsemőknél-kisgyermekeknél, eltérő korai fejlődésmenetűeknél, sérülteknél, fogyatékkal élőknél, tinédzsereknél, időseknél, fogászati beavatkozásoknál. Szintúgy kiválóan alkalmazható testüket sokat vagy akár professzionálisan használó embereknél, úgymint sportolóknál, tánc- és/vagy harcművészeknél, illetve egyéb nehéz fizikai munkát végzőknél.

A Bowen technika egy igazi klinikai munkaeszköz!

Az élő test megfigyelésének, és manuális kezelési lehetőségeinek széles területén, különösen az utóbbi két évtizedben rengeteg új, érdekes és hasznos tudás halmozódott fel igen képzett szakemberek és kutató orvosok által. Ehhez az óriási anyaghoz a Bowen technika olyan alapvető gyakorlati információkkal teszi hozzá a maga részét, hogy nem hiányozhat egy kortárs képzettségű terapeuta eszköztárából.

A Bowen Technika új dimenziót nyit meg mindenki számára a testkezelések területén!