Nix ugribugri – mondta Orbán Viktor a Karmelita kolostorban – egy fél országot szegezett a képernyők elé – mire számíthatott az RTL Klub riportere

Minden korábbi televíziós nézettséget felülmúlta a mostani kormányinfó. Elég hosszúra sikerült, nem voltak benne reklámszünetek mégis a fél országot sikerült a képernyő elé szegezni.  S akkor még nem is szóltam az ismétlésekről, s a külföldi tévés csatornák érdeklődéséről. Hogy jó e, sikeres volt e, s elég meggyőző arról vitázzanak a hozzáértő politológusok. Mint a korábbi ilyen sajtótájékoztatók állandó résztvevőjeként mondom, Orbán Viktor csillagos ötösre vizsgázott. Jó volt az állóképessége,( nem láttam előtte a “rózsagyuris” pohár vizet) mire kimondta, hogy elfáradt addigra már a tévé előtt ülők is elzsibbadtak.

Jó kérdés , hogy miért csak évente egyszer áll ki média képviselői elé. Világos egyértelmű – erre nem válaszolt – ha ez rendszeressé, szokványossá silányulna, elvesztené a varázsát, folyamatosan csökkenne az érdeklődés. Így viszont az összes számba vehető nemzetközi tévétársaság képviseltette magát a Karmelita kolostorban, a miniszterelnöki rezidencián.

Igazából Kovács Zoltán államtitkárnak láthatólag fejtörést okozott, hogy éppen ki kapja meg a kérdezős mikrofont. Úgy kellett brillíroznia, hogy ne érhesse vád a kockázatos hozzászólások kiszűrése miatt. Ő is teljesítette a feladatát ám érdemes lett volna előre egyeztetnie a munkatársaival, hogy kik miért nem kaptak részvételi lehetőséget.

Miniszterelnök úr bravúrosan kerülte meg a kényes személyi kérdéseket. Diplomatikusan tért ki a rázós feladványok elől. Vajon mit gondolhatott az RTL Klub munkatársa, amikor olyan kérdésekkel hozakodott elő, amelyekre még a parlamentben sem válaszolt soha.

Megerősítést nyert, hogy Orbán Viktornak van humora, s kellő önkritikája. Nem igaz, hogy elrugaszkodott volna a valóságtól – hiszen magára vállalta a legutóbbi önkormányzati választások minden következményét. S logikus magyarázatot adott arra is, hogy a történtek ellenére Borkai Zsolt mégis ringbe szállhatott. Kétségünk se volt, hogy ha a pártja újra jelöli miniszterelnöknek gondolkodás nélkül vállal még egy ciklust.

Mondjuk, ha szót kaptam volna, megkérdezem, pályázna e az Áder János helyére? Egyébként hallottuk, maga is tisztában van a hazai egészségügyi állapotokkal, s eszébe se jutott fényeznie magát ezzel kapcsolatban. Sőt mint valami választási kampányban a  három gyermekes nőknek is megígérte az adómentességet, ha a költségvetés kibírja. S az se volt semmi, hogy kijelentette az összes egészségügyi intézmény adósságát rendezik. Nem csinált nagy reklámot se Gyurcsánynak se Sorosnak és ismét elsütötte a higgadt döntésekre passzoló” nix ugribugri” vicces hasonlatát, amelyet maga Moldova György hozott be az egyik könyvévvel a hazai közéletbe. A zöldek, görögdinnyés hasonlata is bejött . Ült poén.

Egyébként Horn Gyula idejében az Andrássy úti MUOSZ székház színháztermében voltak a miniszterelnöki sajtótájékoztatók. Nem egyenesben mentek, csak megjátszották,  délelőtt 11 órakor volt a felvétel és este kilenckor ment le vágatlanul. Könyörtelenül egyórás volt a show, s tudom, a kérdések és a kérdezők köre előre le volt sikálva.

Medgyesinek ideje se volt erre, Gyurcsány Ferenc pedig a dolgozószobája melletti nagyteremben külön fogadta a külföldi, az országos lapok és a vidéki megyei újságok munkatársait. Sosem találkoztunk össze. S itt megesett, hogy elálmosodtunk miután néhány válasz után kibökte ez se, az se publikus. Persze jó érzés bennfentesnek mindentudónak lenni, de ha a nagy sztorikat nem oszthatom meg minek is raboljuk egymás drága idejét. Ezek a találkozók ugyanis nem voltak adásra készek. A róla írt könyvemben ezt is szóba hoztam.

Lázár János

Lázár János és Kovács Zoltán páros fellépései akármilyen hosszúra is sikerültek sosem voltak unalmasak. Néha még az is szórakoztató volt, hogy egyes kollégák a kérdéseiket se tudták megfogalmazni egy mondatba. Lázár János Hódmezővásárhely lokálmatadora bármelyik vehemens újságírót képes volt egyenes adásban kikészíteni, nevetségessé tenni. Vitaképes volt, látszott, hogy kifejezetten élvezi, hogy Őt senki se tudja a sarokba szorítani. Ehhez persze alaposan fel kellett készülnie mindenből, ami csak minket érdekelhet.

S akkor jön Orbán Viktor, aki rajta is túltesz. Persze egy ilyen mutatványra senki se lenne képes havi rendszerességgel .