Erről jut eszembe az Entebei akció – Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök és a szudáni Szuverén Tanács vezetője, Abdel Fattah al-Burhan hétfő este találkozott Ugandában.

 

A két ország jelenleg nem ápol hivatalos kapcsolatokat egymással.

A szudáni katonák anno Izrael ellen harcoltak az 1948-as és az 1967-es háborúkban. Az ország a Hamász terrorszervezet székhelyének is otthont adott, az iráni Forradalmi Gárda pedig logisztikai csomópontként használta a fegyverek becsempészéséhez Gázába.

A két vezető között tervezett találkozót több napig hírzárlat alatt tartotta az izraeli katonai cenzor, amit csak a találkozó befejezése és a szudáni sajtóközlemények megjelenése után oldott fel.

A miniszterelnöki hivatal nyilatkozata szerint, „Megállapodás született az együttműködés megkezdéséről, amely az országok közötti kapcsolatok normalizálásához vezet. Netanjahu miniszterelnök úgy véli, hogy Szudán pozitív irányba halad, és a miniszterelnök ismertette nézőpontját az amerikai külügyminiszterrel. A szudáni Szuverén Tanács vezetőjének érdeke, hogy segítse országa modernizációs folyamatát az elszigeteltségből való kivezetéssel és a térképre való felhelyezéssel.”