Egyre több ember él közöttünk, aki szembesül daganatos betegséggel, majd meggyógyul a rákból vagy hosszú éveken át együtt tud élni a betegséggel, ezért egyre jobban felértékelődnek a diagnózis utáni élet megszervezésének kérdései – hívja fel a figyelmet a Rákellenes Világnap apropóján a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, amely ez alkalomból egy európai életmód útmutatót bocsát a hazai betegek és érintett családok rendelkezésére. A kiadványt az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) és az Európai Rákbetegek Koalíciója (ECPC) a Nemzetközi Pszicho-onkológiai Társasággal (IPOS) együttműködésben készítette, majd fordíttatta le számos nemzeti nyelvre. A magyar fordításban a Mályvavirág Alapítvány közreműködött, nyomtatásban a Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány kiadásában jelent meg az útmutató, a magyar változat felelős kiadója dr. Bodoky György onkológus főorvos.

Dr. Pajkos Gábor

Dr. Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke elmondta: több százezer ember él ma hazánkban, akivel orvosa a közeli vagy távolabbi múltban közölte már valamilyen rákbetegség diagnózisát. Közülük sokan végleg maguk mögött hagyhatták a rákot, mások jelenleg részesülnek az életkilátásokat javítani hivatott, komplex kezelésben. Az európai összefoglalót első kiadásban 9 ezer példányban jelentették meg, azt eljuttatják az ország minden onkológiai centrumába, valamint rendelkezésére bocsátják a betegszervezeteknek is.

„Ráktúlélőnek lenni nagyon személyes élettapasztalat, amit mindenki másként él meg. A túlélés kulcsa: amennyire lehetséges, a régi élet újjáépítése, valamint új utak feltérképezése, hogy a betegek az előttük álló életet minél teljesebben élhessék meg” – áll az összefoglaló bevezetőjében. Mit tehet egy daganatos beteg önmagáért? Kihez fordulhat segítségért az onkológiai kezelések között és után? Mit javasolt változtatni az életmódban? Hogyan lehet a szorongást csökkenteni, az életkedvet és önbizalmat visszanyerni? Milyen hosszú távú mellékhatásokra kell figyelni, hogyan lehet ezek kockázatát csökkenteni? Ezekre a kérdésekre is választ ad az összefoglaló.

A KIADVÁNY PDF FORMÁTUMBAN INNEN LETÖLTHETŐ