Uganda és Izrael közeledése- éppen Entebbében találkoztak a vezető politikusok

A Szudáni Átmeneti Suverén Tanács vezetője, Abdel-Fattah Al-Burhan altábornagy szerint a február 3-i ugandai találkozója Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel Szudán nemzeti és biztonsági érdekeinek kiaknázása keretében történt.

„Az ugandai Entebbében tartott ülésen hangsúlyoztuk az izraeli oldal szerepét Szudán támogatásában az állami terrorizmus szponzorait tartalmazó listával kapcsolatban,” árulta el Burhan a londoni székhelyű Asharq Al-Awsat újságnak adott interjújában.

Hangsúlyozta, hogy „Szudánban nagy örömmel fogadták”, hogy a folyamatban lévő kapcsolatokat nem szakítják meg.

Továbbá kijelentette, hogy azért fog dolgozni, hogy az ország érdekeit előmozdítsa, és hogy a végrehajtó tanács (a kormány) foglalkozik majd a kommunikációval és a diplomáciai kapcsolatokkal.

A szudáni tisztviselő szerint egy kis bizottságot hoznak létre az ügy nyomon követése céljából, hangsúlyozva, hogy a kapcsolatok normalizálása Szudán és Izrael között széles körű támogatást élvez.

A Szudán legfőbb érdekeit szolgáló munkát „széles körben támogatják, csak egy bizonyos számú ideológiai csoport ellenzi”.

Amer Mohamed al–Hassan szudáni katonai szóvivő az ugandai találkozót követően azt nyilatkozta az Al Jazeerának, hogy elvileg megállapodás született arról, hogy a Dél-Amerikából Izraelbe tartó kereskedelmi repülőgépek használhatják Szudán légterét, bár hozzátette, hogy ezek technikai vonatkozásait még vizsgálják, és Szudán nem egyezett bele, hogy az izraeli El Al légitársaság átrepülhessenek az ország fölött.

Netanjahu korábban azt mondta, hogy a szudáni légtér megnyitása az izraeli polgári repülőgépek előtt órákkal lerövidíti a repülési időz Dél-Amerikába, mely Izrael negyedik legfontosabb úticélja.

Netanjahu és al-Burhan február 3-án találkozott Ugandában.

A két ország jelenleg nem ápol hivatalos kapcsolatokat egymással.

A szudáni katonák anno Izrael ellen harcoltak az 1948-as és az 1967-es háborúkban. Az ország a Hamász terrorszervezet székhelyének is otthont adott, az iráni Forradalmi Gárda pedig logisztikai csomópontként használta a fegyverek becsempészéséhez Gázába.

A két vezető között tervezett találkozót több napig hírzárlat alatt tartotta az izraeli katonai cenzor, amit csak a találkozó befejezése és a szudáni sajtóközlemények megjelenése után oldott fel.

Mint később kiderült, a szudáni kormány nem kapott előzetes tájékoztatást a találkozóról.

Al-Burhan vezeti a Szudánt irányító Szuverén Tanácsot Omar al-Bashir diktátor tavalyi menesztése óta.

Az Egyesült Államok decemberben levette Szudánt a vallási szabadságjogok megsértésének feketelistájáról, de továbbra is az állami terrorizmus támogatójaként jelöli meg.

Netanjahu hivatala a találkozó után közölte, hogy „Megállapodás született az együttműködés megkezdéséről, amely az országok közötti kapcsolatok normalizálásához vezet. Netanjahu miniszterelnök úgy véli, hogy Szudán pozitív irányba halad, és a miniszterelnök ismertette nézőpontját az amerikai külügyminiszterrel. A szudáni Szuverén Tanács vezetőjének érdeke, hogy segítse országa modernizációs folyamatát az elszigeteltségből való kivezetéssel és a térképre való felhelyezéssel.”