Trükköztek a tavalyi költségvetéssel – miért bojkottálták az előzetes egyeztetést a helyi ellenzék vezetői – sajtótájékoztatót tartott a Velünk a város frakcióvezetése

A miskolci városháza harang nélküli “harangtornya” előtti lépcsősoron tájékoztatták a médiát a Velünk a város frakciójának vezetői.

Dr. Simon Gábor azzal kezdte, hogy hiába hívták meg a helyi ellenzék képviselőit a költségvetés megtárgyalására. Még annyi fáradságot se vettek, hogy kifogásaikat szemtől szembe mondják el. Mivel az új időszámítás szerint Veres Pál polgármester a korábbi gyakorlattól eltérően számított a Fidesz KDNP frakció tagjainak a véleményére, érthetetlennek tartják a bojkottot.  Ennek ellenére, a Velünk a város vezetése a jövőben is meghívja az ellenzéket minden fontos tárgyalásra, s szeretné kikérni a véleményüket, hiszen az általuk képviselt szavazók érdekeit is szem előtt tartanák.

Majd megismételte a frakcióvezető, hogy a Holding 53 valamint a város 10 milliárdos sokáig titkolt adóssága elég aggasztó, e miatt kifejezetten egy takarékos költségvetés elfogadtatására készülnek. A sarokszámok már ismeretesek így lehet tudni, hogy míg az élsportra szánt összeget megnyirbálják a lakossági tömegsportot, az egészséges életmód megteremtését továbbra is támogatják. A miskolci közlekedési vállalat megkapja a járandóságát, s az iparűzési adóból akár az elmaradt követelésükhöz is hozzájutnak. A tavalyinál több pénz jut a városgazdának és a miskolci vízműnek valamint a távhő szolgáltatónak. S lényeges, hogy a Salkaházi Sára program részleteit tovább bővítik. Szeretnék ha az érintett szépkorúak igényeivel, ötleteivel színesíthetnék ezt a nemes gesztust.

Kérdés volt, hogyan trükköztek, miként tudtak minden városlakót évi 410 ezer forinttal megrövidíteni, amely egy egy család esetében már milliós veszteséget jelent. Az összes manipulációt nehéz felsorolni, az volt a legügyesebb, hogy olyan bevételeket beterveztek, amelyekről előre tudták nem is léteznek. A fő szempont az volt, hogy a kiadás és a bevétel számai megegyezzenek. Más, például a biogáz hasznosítási pályázatnál szándékosan feledkeztek meg, hogy a támogatás nem száz, csak hetven százalékos lesz. Ezért most csaknem 350 millió forintot kell befizetni a kivitelezőnek.

Hegedűs Andrea frakcióvezető helyettes morális hibának tartja a helyi ellenzék konstruktivitásának a hiányát. Mint gyakorló pedagógus elmondta, mindenki hibázhat, tévedhet s a költségvetés tárgyalásakor beérték volna egy egyszerű bocsánatkéréssel. Jól jött volna ha  kellően értékelik a mostani vezetés nagyvonalúságát és okulva saját tévedéseikből segítenek a költségvetés összeállításában.

Badány Lajos frakcióvezető helyettes hangsúlyozta a gazdasági nehézségek ellenére a város üzemeltetése, a közintézmények fenntartása bizonyos szempontok alapján a korábbinál is több támogatásra számíthat. A parkosítás, a hulladék eltakarítás, a közlekedés, a városi utak állagmegóvása, s javítása prioritást élvez a jövőben is. A miskolci rendészet – kérdésemre elmondta – hétszáz millió forintot kap, s ebből nem támogathatják 65 millióval a miskolci rendőr kapitányságot, mint korábban. A sokat emlegetett ezer kamerák városa program – ami egyébként lényegesen kisebb volumenű, mint azt a választási kampányban sulykolták nem sikkad el. Szerencsére ezt az okos város pályázat keretében folytathatják.