A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a Waqf vasárnap bejelentette az al-Aksza-mecset és a Sziklamecset lezárását a muzulmán hívek előtt.
sirató

 

Az imákat így a Templom-hegy kültéri részein fogják megtartani Jeruzsálem óvárosában.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

Izrael szintén új intézkedéseket vezetett be a koronavírus miatt Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál, elválasztva az imádkozó területeket. A látogatóknak tartaniuk kell a két méter távolságot egymástól.

Vasárnaptól alapvetően minden bezárásra kerül az országban, kivéve az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat, kórházakat, benzinkutakat és más létfontosságú szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.

Az Izraelben megerősített koronavírusos esetek száma 200-ra emelkedett reggelre, két személy állapota súlyos. 40 000 polgár van jelenleg otthoni karanténban, köztük közel 1000 orvos, több mint 600 nővér, 170 mentős és 80 gyógyszerész.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szombat este hangsúlyozta a személyes higiénia fontosságát, és felszólította a lakosságot, hogy tartsanak legalább két méter távolságot egymástól, és ha a munkájukat otthonról is el tudják végezni, végezzék otthonról.

A miniszterelnök által bejelentetett új intézkedések magukban foglalják a 10 főnél nagyobb összejövetelek betiltását és a kávézók, éttermek, mozik, színházak illetve egyéb szórakozóhelyek, valamint a még nyitva lévő oktatási intézmények bezárását.

Arije Deri belügyminiszter vasárnap közölte, hogy a tavasz beköszöntével a strandok megnyitását a fürdőzők számára a koronavírus fényében határozatlan időre elhalasztják.

Naftali Bennett védelmi miniszter pedig aláírta a parancsot, amely lehetővé teszi az Izraeli Védelmi Erők számára 2000 tartalékos katona behívására a Polgárvédelmi Parancsnokság megerősítésére.