Izaelben durvul a helyzet – egyre több a fertőzött – a karnatén előtt a küszönbre kell lerakni a megrendelt élelmiszert

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szerda este a TV-ben sugárzott nyilatkozatában figyelmeztetett, hogy hamarosan több ezer új koronavírusos beteg lehet.

Az Egészségügyi Minisztérium este közölte frissített adatait. Összesen 2369 izraeli tesztje lett pozitív a koromavírusra. 39 személy súlyos, 64 közepesen súlyos állapotban van. A halottak száma öt.

A Palesztin Hatóság területén a fertőzöttek száma 64, a halálesetek száma pedig 1.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy számos országban jelentősen megnőtt a koronavírusossal diagnosztizált betegek és halálesetek száma.

Netanjahu szerint ha az új esetek arányában nem következik be azonnali javulás, akkor nem lesz más lehetőség, mint a teljes zárlat alá vonás, jelezve, hogy a kormány már lépéseket tesz az erre való felkészülésre.

Izrael továbbá jelentős erőfeszítéseket tesz további orvosi felszerelések beszerzésére. A héber média korábban arról számolt be, hogy jelentős hiány van a lélegeztetőgépek tekintetében.

A miniszterelnök ezen kívül közölte, hogy ma több mint 5000 koronavírus-tesztet hajtottak végre, és bár nem tudja, mikor ér véget a járvány, a kormány már vizsgálja a lépéseket a koronavírus utáni helyreállító folyamatokhoz.

“Az Örökkévaló segítségével visszatérünk a mindennapokhoz” mondta Netanjahu, majd szokás szerint politikai riválisait csatlakozásra szólította egy vészhelyzeti egységkormány létrehozására.

A kormányalakítás mandátuma múlt hétfő óta riválisánál, Beni Gáncnál van, aki a Kék-Fehér vezetője.

A 12-es csatorna riportja szerint Netanjahu éjszaka a kabinet ülésen azt mondta, hogy ha marad az új koronavírusfertőzések jelenlegi üteme, Izraelnek el kell majd döntenie, hogy kit tesznek lélegeztetőgépre.

„Ha a fertőzés jelenlegi üteme folytatódik a következő 15 napban (vagyis az esetek száma hármnaponta megduplázódik], akkor olyan helyzetbe kerülünk, amikor el kell döntenünk, hogy kit kapcsolunk lélegeztetőre, és kit nem”, mivel nem lesz elég lélegeztetőgép mindenki számára.

Délután 5 órától új, szigorúbb rendeletek léptek érvénybe a koronavírus megfékezése érdekében. A hétnapos időtartamra szóló rendeletek részeként többek között bezárásra kerültek a zsinagógák és a lakosságnak megtiltották, hogy 100 méternél távolabb merészkedjen otthonától.

A rendeletek szerint csak olyan alapvető szolgáltatások mint például orvosi ellátás igénybevétele, valamint élelmiszerek és gyógyszer beszerzése okán szabad elhagyni a lakhelyet.

Ezenkívül a tömegközlekedési szolgáltatásokat kb. 25% -ára csökkentették, és a taxik csak egy utast szállíthatnak, kivéve, ha a második kísérőként funkcionál orvosi okokból. Minden utasnak a jármű hátsó ülésén kell ülnie, az ablakokat pedig nyitva kell tartani.

Az éttermi házszállítás folytatódik, ahogy az online vásárolt termékek szállítása és kézbesítése is, de az összes csomagot a címzett ajtaja előtt kell hagyni.

A kormány szerdán felhatalmazta a rendőrséget 500 sékel pénzbírság vagy akár hat hónapos börtönbüntetés kiszabására a korlátozásokat megsértő személyek számára, valamint nagyobb bírság kiszabására a vállalkozások számára.

A Védelmi Minisztérium este közölte, hogy az Egyesült Államokból, Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból Izraelbe visszatérőket azonnal tesztelni fogják a koronavírusra a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren történő landolásukkor, mivel az említett országokban különösen magas a betegség előfordulási aránya.

Szombat estétől kezdve az ebből a négy országból hazatérő utasokat két hétre a Védelmi Minisztérium által működtetett egyik karanténlétesítménybe küldik. A más országokból hazaérkezőket viszont otthoni karanténba küldik.