Óvodai beiratkozás a 2020/2021-es nevelési évre – Miskolc városházi hír
gyerek

 

 

 

A vonatkozó jogszabályok szerint minden gyermek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, a nevelési év kezdőnapjától – ez idén szeptember 1. – köteles legalább napi négy órát óvodába járni. A koronavírus-veszélyhelyzet miatt a 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai beiratkozások során azt javasoljuk, hogy a szülők az óvodákkal egyeztetve a következőképpen járjanak el:

 

Először nézzék meg a https://kir.hu/korzet honlapon, hogy melyik a lakóhelyük szerinti körzetes óvoda. Ha a szülő nem a kötelező felvételt biztosító óvodába szeretné gyermekét beíratni, akkor ezt a szándékát – a körzetes óvoda nevének és címének megjelölésével – elektronikus úton, telefonon vagy – csak különösen indokolt esetben – személyesen jelezze az általa választott óvoda vezetőjének 2020. április 17-ig.

 

A körzettel nem rendelkező óvodák a hozzájuk jelentkezőknek a beiratkozást 2020. április 2. és április 20. között tartják meg.

 

Az ilyen óvodák a hozzájuk érkező szándéknyilatkozatok alapján folyamatosan készítik el a beiratkozások időpontjára vonatkozó beosztást, amelyről a szülőket haladéktalanul tájékoztatják. A gyerekek felvételéről legkésőbb 2020. április 20-ig döntenek, és erről írásos értesítést küldenek a szülőknek.

 

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a kötelező felvételt biztosító óvodák 2020. április 21-ig hivatalból felveszik azokat a körzetükbe tartozó gyerekeket, akikkel kapcsolatban nem érkezett jelzés arról, hogy más óvoda már felvette őket!

 

A beiratkozáshoz szükséges iratokat a gyermek első óvodai nevelési napján kell bemutatni.

Ha tehát a szülő olyan óvodába szeretné beíratni a gyermekét, amely a kötelező óvodai felvételt egyébként is biztosítja számára, akkor nincs szüksége intézkedésre az óvoda felé.

 

Az óvoda az ilyen gyermekekre számít, és a férőhelyeket biztosítja számukra a szülő jelzése nélkül is. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy legalább telefonon vagy e-mailben vegyék fel a kapcsolatot az óvodával az ilyen esetekben is, és tájékoztassák arról, hogy a körzetes óvodába kívánják beíratni gyermeküket.

 

Ha a kötelező felvételt biztosító óvodákban a kötelező felvételek után is maradnak szabad helyek, akkor a hozzájuk eljuttatott szándéknyilatkozatok alapján az intézmények beosztást készítenek a további beiratkozások időpontjáról, amiről tájékoztatják az érintett szülőket is.

 

A kötelező felvételt biztosító óvodák a nem a körzetükbe tartozó gyerekek felvételéről 2020. április 30-ig döntenek, és erről írásban értesítik a szülőket.

 

További részletek az Oktatási Hivatal honlapján, a www.oktatas.hu<http://www.oktatas.hu> internetes oldalon olvashatók.