Érettségi tétel lehet már jövőre is – 2020 tavasza – repülőgép anyahajó vagy járványkórház – a láthatatlan ellenség tarol
omv benziűr
Dizel literje 406 forint

Jegyezzük meg április 12. vasárnap. Nem kell kiautózni az Auchan kúthoz, itt a belvárosban is 400 forint alatt van a benzin literenkénti ára. A dizel se sokkal drágább. S akkor gondolkodjunk, hogy is van ez. Kevesebbet autózunk, itthon ücsörgünk és a kisebb kereslet következtében csábítóan olcsón adják a naftát. Miközben az euró és a dollár eladási ára soha nem látott méretekben nőtt. S még nő. Azt is tudjuk, hogy az üzemanyag árába egy szuper nagyságú forgalmi adó van beépítve, tehát minden kilométer megtételével még az államkincstárat is gazdagítom. Mivel három hete nem autózom, még az akkumulátorom is lemerült, rám a költségvetés most ne számítson. Egyébként kiváncsi lennék, hogy jelenleg a hazai üzemanyagfogyasztás milyen mértékben csökkent. S ez rövidtávon milyen veszteséget jelenthet az államilag tervezett költségvetésben. Ahol most minden forintnak helye lenne.

Különben csaknem egy évtizede a klimaválság miatt várható világméretű katasztrófákról beszélünk. Olvadnak a pólusokon a jéghegyek, csökken a jegesmacik élőtere, vékonyodik az ózonréteg, vége a világnak, s mindannyian meghalunk. Tüntettek a környezetvédők, hogy fogjuk vissza a fogyasztást, jobban sáfárkodjunk az energiatartalékokkal és csökkentsük a széndioxid kibocsájtást. s mit ad Isten már Kínában és Indiában kitisztult a levegő, messziről látni a magas hegyeket, s vastagszik az ózonréteg.  Miért is ne a világ óriás utaszállítógépei a földön vesztegelnek. Nem repülünk  sehová, begúbozunk és még házon belül is képernyőn át kommunikálunk.

Nem akármilyen egyházi ünnep van – akár filozófálhatunk is.  Mi kellett ehhez a világot megrengető változáshoz. Hogyan tarthat sakbban egy atomrakétákkal, lézerfegyverekkel és betonbunkereket átütlő bombákkal teli világban egy szabad szemmel nem észlelhető mikroszkopikus méretű nyavalya. S ki küldhette ránk ezt az agyatlan virust, amelyet a legnagyobb katonai erővel rendelkező szuperhatalmak sem képesek legyőzni.

Ha vége lesz, ha megérjük a járvány megszünését, érdemes mindent újra értékelni. Mennyit ér egy háromszáz harci repülő szállítására alkalmas anyahajó és egy háromszáz ágyas járványkórház , mondjuk Kiskunhalason. Más világ jöhet, jó ideig meggondoljuk a hátbaveregetős parolázást, a férfias puszilkodást és gombamódra nőnnek ki a nagy szappangyártó üzemek. A törölközőt meg felejtsük el, high technikás szárítógépeket telepítünk a mosdókba. S 2020 tavasza már a jövőre is érettségi tétel lehet – történelemből és biológiából.