Képernyőn át kérdeztük Veres Pál polgármestert- minden háztartásba küldenek maszkokat
Megtartottuk a négy méteres védőtávolságot

Teljesen rendhagyó sajtótájékoztató volt ma délben a miskolci városházán. Hogy nem volt ásványvíz és pogácsa az még hagyján, de mindannyian a számítógép képernyőjén kommunikáltunk egymással. Ez még annyira új volt, hogy végigasszisztálhattuk a maszkos rendszergazdák igyekezetét, hogy minden flottul menjen. Így is történt, hogy a megadott időben jelentkezett be Veres Pál polgármester, s teljes részleteséggel beszámolt a járványhelyzetről, a védekezésről  és ami lényeges nem kellett előre megküldeni a kérdéseinket.  Egyenesben tehettük fel, bár a város első embere annyira aprólékosan tájékoztatott, hogy alig maradt olyan amire még választ várhattunk volna.

Bár a megye elég bepirosodott az epidémiatérképen, Miskolcon idáig egy ember hunyt el, két hete. Most négyen vannak az intenzíven, közülük egy szorul lélegeztetőgépre. A fertőzöttek száma 10 és valamennyien messziről hurcolták be  a virust.

A munkanélküliek száma nem ismeretes, ezt a munkaügyi hivatal jelzi majd a védelmi bizottságnak, ahonnan ezt is hamarosan megismerhetjük.

Borsodnádasdon kritikus helyzet alakult ki az ottani idősek otthonában, Miskolcon már a kezdetek kezdetén rákérdeztek milyen protokoll szerint járjanak el járványhelyzetben. Ezt szigórúan megtartották, s a mostani ÁNTSZ ellenőrzések is remélhetően mindent rendbe találnak.

A polgármester elmondotta, hogy hamarosan minden miskolci háztartásba eljutatnak két maszkot, a terítés rendszere: az önkormányzati képviselők útján 75 ezer embernek adnak. Aki nem kéri ezt tüntesse fel a postaládáján, hogy feleslegesen senkinek ne dobjanak be. Tudni kell, hogy a városháza ilyen védekezési eszközökre idáig félszáz millió forintot költött. Elsősorban a frontvonalban dolgozóknak, a háziorvosoknak, a szociális munkásoknak osztottak maszkot. Jelenleg a holding egyik üzemében gőzerővel készitik az újabbakat. A cél, hogy a miskolci időseket  óvják védjék a fertőzéstől, s segítsenek nekik a karanténben az ellátásukról. Ebben óriási segítséget nyújtanak most a miskolci rendészek járőrei is. Ismert a városháza koronavirusos zöldszáma , amelyene át bárki segítséget, tanácsot kérhet vagy jelezheti ha a szomszédja bajba került.

A polgármester megerősítette, a maszk használata aligha nyújt teljes védelmet a virus ellen. Még a gumikesztyűvel kombinálva se. Viszont csökkenti a fertőzés veszélyt tehát indokolt, hogy mindannyian viseljük ha kilépünk az utcára.

Mint ismeretes a holding belvárosi bérleményeiben rögtön ötven százalékos díjcsökkentést vezettek be már áprilistól. S, hogy könnyitsenek a boltosok helyzetén a felmondási időt is egy hónapra mérsékelték. Mindenki tudja , ismeri a vállalkozások , a tulajdonosok helyzetét és remélhetően állami segítséggel mindenkinek megadhatják a támogatást.

A tömegközlekedésben úgynevezett vészhelyzeti menetrend van érvényben, ameddig a járvány tart. A vezetőknél nem lehet jegyet venni, viszont már él az E jegy rendszer mint ahogy ebbena formában a miviz és a távhő számlákat is rendezhetik már. A megállókat folyamatosan fertőtlenitik és takarítják.

A tájékoztatón nem került szóba,  Miskolcon a frekventált helyeken hangszóros kocsikkal figyelmeztették a sétálókat, a túrázókat,  hogy kerüljék a csoportosulást. Voltak akik ezt háborús hisztériának vélték, s zavarta őket a figyelmeztetés. Nos, erre csak azt mondhatjuk, hogy a városvezetés a kormány által elrendelt kijárási korlátozást minden módon támogatja és ezzel is óvják a polgárokat a virusveszélytől. S ez a módszer még jobb mint ha ugyanezt nagy létszámú élőerővel tennék, mindenkit figyelmeztetve. Egyébként a miskolciak az országos átlagnál sokkal fegyelmezettebbek , betartják az idevonatkozó előírásokat. Sokat jelent, hogy a városi televizió híradójában, a rádiókban és plakátokon valamint az erre létesített honlapon teljes eligazítást kaphatnak a védekezésről, a megelőzésről.