B RKL20210814006

2022.02.17. 09:47
https://youtu.be/qA4Ws1KOl4U
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata szerint az Alza.hu a termékek egy részénél agresszíven, javarészt valótlan tartalmú üzenetekkel sürgette felhasználóit mielőbbi vásárlásra, ezért 40 millió forintos bírságot szabtak ki a webáruház üzemeltetőjére, egyúttal legalább 450 millió forint értékű fogyasztói jóvátételi programra kötelezték a céget.
https://youtu.be/qA4Ws1KOl4U

A GVH közleménye szerint tavaly indult vizsgálat az Alza.hu üzemeltetőjével és cseh anyavállalatával szemben a webáruház kifogásolható értékesítési módszerei miatt. Az eljárás feltárta:

A PORTÁL JOGSÉRTŐ MÓDON SÜRGETTE A FELHASZNÁLÓKAT MIHAMARABBI VÁSÁRLÁSRA, AMIKOR SZEMBETŰNŐ, VILLOGÓ ÜZENETEKKEL

– például „Jelenleg X ügyfél érdeklődik a termék iránt”; „A héten X ügyfél vásárolta meg ezt a terméket” – helyezte pszichés nyomás alá a felhasználókat. Ez önmagában véve is tisztességtelennek minősül.

A sürgető üzenetekben bemutatott adatokat ráadásul nagyrészt nem támasztották alá a számítási módszerek: a „Jelenleg X ügyfél érdeklődik” üzenet például nem az adott pillanatban ténylegesen érdeklődők számát, hanem a vállalkozáscsoport összeurópai, elmúlt teljes napi megjelenítéseit mutatta.

A hatóság versenytanácsának döntése figyelembe vette többek között, hogy

AZ ÜZEMELTETŐK ELISMERTÉK A JOGSÉRTÉST, LEMONDTAK A JOGORVOSLATRÓL ÉS FELÜLVIZSGÁLTÁK A KERESKEDELMI GYAKORLATAIK MEGFELELŐSÉGÉT BIZTOSÍTÓ BELSŐ VÁLLALATI SZABÁLYZATUKAT.

A hatóság tekintettel volt arra is, hogy az eljárás indítását követően a cégek rövid időn belül maguktól felhagytak a kifogásolt magatartásokkal.

Bírságcsökkentő tételként figyelembe vették azt a jóvátételi csomagot is, amelyet a webáruház ajánlott fel fogyasztóinak kompenzációjára. A vállalások nyomán előírt hatósági kötelezettségek szerint

MINDEN FOGYASZTÓ 3 EZER FORINT ÉRTÉKŰ KUPONT KAP, AKI 2019-BEN AZ ALZA WEBÁRUHÁZÁBAN VÁSÁROLT.

A kedvezmény a következő egy évben használható fel bármely, 10 ezer forint feletti vásárláskor. A kuponokat az Alza 2022. április 17-ig küldi ki e-mailben minden jogosultnak, de SMS-ben, honlapján, közösségi oldalain és a sajtón keresztül is értesíti az érintetteket – írták.

Abban az esetben, ha a kuponok felhasználásának összértéke nem éri el a 450 millió forintot, az Alza az eljárás alatt tett kiegészítővállalások révén biztosítja a fogyasztók közvetlen kompenzálását. Amennyiben pedig a jóvátétel összege még így sem érné el a 450 milliós összeghatárt, a különbözetet a cégeknek bírságként kell megfizetniük. A webáruház üzemeltetőinek részletesen auditálniuk kell majd a hatóság felé a vállalások megtörténtét – közölte a GVH.