RS144516 C19A3863-scr
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amelyben a daganatszöveteket –40 fokon roncsolják – olvasható az egyetem közleményében.

Mint írják, az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, csupán helyi érzéstelenítésben történhet, így mások mellett olyan idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás, akiknél az altatásos műtét nem javasolt. A műtéteket még december végén végezték el, a betegek azóta is jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is megnyugtató eredményt hozott – írja az egyetem. A beavatkozást egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin végezték el először Magyarországon.

A hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használjuk, és az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van. A krioabláció módszere az, hogy ezt a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzuk: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatjuk el a daganatos szövetbe, majd azt nagynyomású argongáz segítségével –40 Celsius-fokra hűtjük

– ismertette Deák Pál Ákos egyetemi docens, a műtétek vezetője.

A kezelésben több fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet: a hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is – ezek a folyamatok direkt módon roncsolják a rosszindulatú elváltozást. A fagyasztott szövetrészben megszűnik a véráramlás, így a daganatos sejt nem tud táplálékot felvenni, vagy regenerálódni.

Kisebb a műtéti terhelés

A krioabláció segítheti az egyre szélesebb körben alkalmazott, személyre szabott orvoslást, a daganatellenes immunterápia hatását is, mert ebben az eljárásban is csak a daganatsejtek pusztulnak el. A szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára felismerhetők lesznek a fagyasztást követően, tehát a beteg saját immunrendszere is a daganatok ellen dolgozhat

– írja az intervenciós radiológus, hozzátéve, az eljárást a jó indulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában Magyarországon először alkalmazták. A közleményben megjegyzik, a központi idegrendszeri daganatok kivételével szinte minden tumor – többek között tüdő-, csont-, máj-, mellékvese-, vese- és prosztatadaganat – kezelhető krioablációval.

Alkalmazásáról természetesen az intervenciós radiológus hoz döntést többek között a tumor elhelyezkedése alapján. Előnye, hogy kisebb a műtéti terhelés, hiszen a nagy onkológiai műtétekkel szemben ez helyi érzéstelenítésben végezhető, a daganatkezeléshez nem szükséges altatás, ugyanis a fagyasztásnak önmagában is érzéstelenítő hatása van.

Így idősek, tüdőbetegek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, illetve más ok miatt nem altatható betegek számára is elérhető a beavatkozás egyedi méltányosság alapján társadalombiztosítási finanszírozással

– teszi hozzá a szakember.