Az olasz tervező azt reméli, hogy az asztal szerencsét hoz majd, és nem lesz háború

 

Corriere della Sera című olasz lap megtalálta azt az embert, aki Vlagyimir Putyin legutóbbi találkozóinak a főszereplőjét, a hatalmas asztalt alkotta. Renato Pologna azt mondta, nagyon izgatott, amikor valami fontos történés hátterében jelenik meg az asztala – az elmúlt időszakban ennél az asztalnál tárgyat az orosz elnök Orbán Viktorral és Emmanuel Macronnal is.

Bár a híres asztal igazi járványterméknek tűnik – tökéletesen alkalmas a távolságtartásra –, Pologna elárulta, hogy valójában 25 évvel ezelőtt készült. Kiderült az is, hogy az asztal 6 méter hosszú és 2,6 méter széles, a fehérre lakozott felszíne pedig nagyon kényes.

© AFP

Nem ez az egyetlen bútordarab Moszkvában, amely Pologna keze munkáját dicséri. Mint az interjúban elmondta, a kilencvenes években a Kreml több épületét is ő rendezte be, például a jelenlegi elnöki hivatalt, illetve az elnöki rezidenciát is. Az Oak nevű cége szolgáltatásait még Borisz Jelcin elnöksége alatt vették igénybe, a milánói konzulátuson keresztül kérték fel Moszkvából a bútorok szállítására.

A cég egyébként nemzetközi vevőkörrel rendelkezik, az arab országokban, Malajziában és a volt orosz tagköztársaságokban is vannak megrendelőik: sejkek, szultánok, királyi családok. Kaptak rendelést Moammer Kaddhafi volt líbiai és Szaddám Huszein volt iraki elnök családjától is.

Pologna becslése szerint a hatalmas asztal ma nagyjából 100 ezer euróba kerülne. A szakember különösen nagyra értékelni az asztalnál zajló tárgyalásokról készült mémeket. „Kijelenthetjük, hogy az asztal beindítja a kreativitást” – mondta.