Brávó , nagytiszteletű Balog miniszter úr – kiállt Cserháti Péter mellett
Balog Zoltán

Miután Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter vasárnap felmentette Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) igazgatóját, hétfő este Balog Zoltán, az Emmi korábbi vezetője kitett Facebookra egy Cserhátival közös fotót, amihez annyit írt, hogy „Kedves Péter, köszönöm”.

Mint Balog az Indexnek elmondta, 30 éve ismeri Cserhátit, minisztersége alatt hat évig dolgoztak együtt, mind szakmailag, mind emberileg kiváló embernek tartja. „Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban, felszámolta a kórház adósságait, és irányítása alatt európai szintű intézményt csinált belőle”. Hozzátette:

Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára

– fogalmazott Balog, aki jelenleg Orbán Viktor társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztosa.

Cserháti Pétert vasárnap menesztette Kásler Miklós, aki döntését azzal indokolta, hogy járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti nem teljesítette az operatív törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. Április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tenni, a határidőre ennek a tizedét sem ígérte a főigazgató az Emmi közleménye szerint.

Az OORI dolgozói szerint ez nem igaz, az intézményben április 15-re felszabadították a kért mennyiségű ágyat. Hétfőn Cserhátit kollégái tapssal és énekléssel búcsúztatták, és nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz és Pintér Sándorhoz, hogy bírálják felül Kásler döntését, „az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését”.