Egymilliárd eurót ad Brüsszel Magyarországnak a gazdaság fellendítésére

 

 

Az Európai Bizottság egy 350 milliárd forint (körülbelül 1 milliárd euró) összegű programot hagyott jóvá, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben támogassa a magyar gazdaságot – írja a Portfolio.hu.

Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így fogalmazott: „Az egymilliárd eurós magyar program az európai strukturális alapokból finanszírozott közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat. Támogatni fogja a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elszenvedő vállalatokat ebben a nehéz időszakban. A tagállamokkal együttműködve továbbra is annak biztosítására törekszünk, hogy a nemzeti támogatási intézkedések összehangolt és hatékony módon, az uniós szabályokkal összhangban léphessenek életbe.”

Ez a 350 milliárd forint friss pénzt jelent a magyar cégek számára – nem úgy minit kormány gazdaságmentő programja, amely alig száz milliárd forintos friss pénzt, pótlólagos keresletet tesz a magyar gazdaságba.

Ugyanis a kormány a költségvetés más kiadásaiból költ a gazdaságmentésre – vagyis a kormányzati gazdaságélénkítő csomag nem nem támaszt plusz keresletet. Friss pénzként a kiskereskedelmi cégektől és a bankoktól beszedendő 80 milliárd forintnyi adót lehet tekinteni a kormánycsomagban – ennek közel háromszorosa most a Brüsszelből érkező pénz.