Kétszáz  millió forintnál is többet költött eddig Miskolc a járvány elleni védekezésre

 

 

Az elmúlt hét végéig összesen 158 millió forintot költött Miskolc MJV Önkormányzata és az általa fenntartott költségvetési szervek a koronavírus-járvány elleni védekezésre, a miskolciak egészségének megóvására, a fertőzés terjedésének lassítására, a Miskolc Holding pedig az elmúlt időszakban további 63 millió forintot fordított ezekre az erőfeszítésekre.

 

Az előrejelzések szerint a koronavírus elleni védekezésnek legalább július közepéig folytatódnia kell, ezért a szakemberek további 196 millió forint felhasználásával számolnak  Miskolc MJV Önkormányzata, és 103 millióval a Miskolc Holding esetében. A védekezés teljes költsége tehát csak az önkormányzat esetében várhatóan meghaladja az 354 milliót, a Miskolc Holdinggal együtt számolva pedig az 520 millió forintot.

 

Miskolc MJV Önkormányzata március 18-án elkülönített számlát nyitott a koronavírus elleni védekezéshez érkező felajánlások fogadására, erre a számlára április 24-ig összesen  10.942.500 forint érkezett. A befolyt összegből 4.528.489 forint értékben védőfelszereléseket vásárolt a város. A fennmaradó összeg felhasználásáról továbbra is az operatív törzs és a város vezetése közösen dönt, a felmerülő igények alapján.

 

A város költségvetése eredetileg is tartalmazott váratlan kiadásokra fordítható keretet, ez azonban nem nyújtott fedezetet a kialakult járványhelyzet kezelésére. Az önkormányzati tevékenységekben bekövetkezett kényszerű változások (például a színházak, múzeumok bezárása, a parkolás ingyenessé válása) miatt indokolttá vált a költségvetés újragondolása, melynek során meg kell határozni a kieső bevételeket és fel kell tárni a várható megtakarításokat is.

 

Megszorításokat egyelőre nem tervez az önkormányzat.

 

A járványhelyzetre tekintettel több olyan kormányzati döntés született, és több olyan jövőbeni döntést helyeztek kilátásba, amelyek az Önkormányzatok adómegállapítási jogát, és adóbevételeit érzékenyen érinthetik. A járványhelyzetre tekintettel a Kormány saját hatáskörben dönthet helyi adókat érintő kérdésben.