Felújítják a miskolci zsinagóga kapuszárnyait – szebb lesz mint újkorábban – Mezőkövesden még egy ügyeskezű lakatost is találtak
Még látszanak a vasalások nyomai – erre már készek az újak
A kapuk alja is felújításra szorul
Az üzemben a precíz maratáshoz számítógépes programmal dolgoznak
Szebb lesz mint újkorában
Csodálatosak a vasalások motivumai

Mint Glen, az amerikai űrhajós mondta a holdraszálláskor, kis lépések nekünk, s óriásiak az emberiségnek. Bocsánat, a pontatlan idézetért, de a lényeget sejteni. Nos, mi is elmondhatjuk, hogy a miskolci Kazinczy utcai zsinagóga teljes felújítása egy mérfőldkő lesz a helyi zsidóság történetében, s míg erre várunk mi sem maradhatunk ölbe tett kézzel. Mindent megteszünk a magunk módján, hogy előrébb legyünk a renkonstrukció folyamatában. A kis lépések stratégiáját követve A Bethlen Gábor közalapítvány támogatásával rendbehozatjuk a zsinagóga hatalmas kapuszárnyait. Hónapokig dolgoztunk azon, hogy megnyerjük ehhez az állami segítséget.

Az új kulcsok – elég nagyok , mint a régi zárak
A kovács mester újjávarázsolja a szerelvényeket, a támasztókat-
Így néz ki a zár – ezt alaposan zsírban fűrdetik
Ami menthető, azt megmentik

Nem volt egyszerű kiválasztani az erre a munkára alkalmas céget. Szerencsénk volt, mert a mezőkövesdi bútorggyártó vállalkozás alkalmasnak bizonyult erre a feladatra. Kivitettük az ajtókat Mezőkövesdre – mondta Grósz Endre a hitközség ügyvezetője – s azóta rendszeresen megszemléljük  miként halad a munka. Megbizonyosodtunk róla, hogy dr. Persze László cége a különleges restaurácíót igénylő eljárásokat is ismeri. Az immár több mnt másfélszáz éves kapukat lecsíszolták és hamarosan megkapják az eredeti színüket. Gond volt  olyan mestert találni, aki a régi vasalásokat, amelyek nem korrodáltak el megmenti illetve a rozsdásak helyett tökéletes másolatokat készít. Végül kiderült , az ország egyik legügyesebb kezű kovácsa, lakatosa éppen Mezőkövesden él. Ő az aki még a kapu zárszerszerkezetét is képes felújítani, s a régi kulcsokat pótolni.