Látványosan készül a látványpékség – nekem is lesz búbos kemencém – mindenkinek ajánlom Smid Károly mester urat, a régióban a legnagyobb kaliberű a szakmában
kemence alapkö lerakás

Valahogyan így kezdődött. Ez egy kemence alapja. Előtte egy hatalmas betonalapot készített a kőmüves majd jött a mester és megállapította ez biztosan elbírja a művét.

Alakul
Károly mester megfontoltan , precízen dolgozik
Szirmabesenyőn a kastélynál találkoztunk először. Ott láttam meg mire is képes. Helyben megegyeztünk, én is a megrendelője leszek.
Sose gondoltam volna, hogy egy ilyen műnek két hét kell mire kibontakozik.

A fejlődésnek vannak fázisai- akik szeretik a komfortos piknikezést és az ezzel együtt járó társasági szalonasűtést azok tűzet raknak. Majd lehet fokozni egy grillsűtővel , ami akár faszenes vagy gázos, de nemcsak nézni jó, ahogyan pirul rajta a pácolt tarja , s a csirkemell. Ám mindez semmi, amikor már a szomszéd kertjében egy óriás búbos kemence pöffeszkedik, s a kiáramló, átszüremkedő illatok a mi udvarunkat is ellepik, akkor lépni kell. Na, akkor jöjjön Smid Károly a régió legjobb és legprecizebb kemencekészítője. Egyébként is már régóta a leghűségesebb hirdetőm itt a gráfon, így máshol nem is találhattam volna hozzá hasonló kaliberű mestert.

A hét elején jelölte ki az alapokat és erre a hétvégére már körvonalazódik is a családi kemencénk. Ami nem egyszerű látványpékség lesz. Nem titkolom a család szavazati többséggel határozott úgy, hogy nem a hagyományos vidéki parasztos búbost választja.  Abban úgyanis a tűz és a sűtőtér egybe van, s azt csak egyszer kell felfüteni. A miénk higénikusabb, de nem praktikusabb lesz. Itt bizony lesni kell a hőmérőt , s folyamatosan rakni kell a tűztérbe, táplálni kell a lángot. Ez inkább olyan pizzakemence, amelyben húst, sóletet, pékárut és egyébként óriás vekni parasztkenyeret is készíthetünk, ha lesz aki alaposan meggyúrja. Kovászolás ügyben a lányom szerencsére otthon van, tehát rá számíthatunk. A konyhai sűtőben már bizonyította, az utcánkban ő sűti legfinomabb házi kenyeret. S mivel a járvány kitörésekor úgy bespejzoltunk, hogy egy vizimalommal is versenyre kelhetnénk, hamarosan megnyithatjuk a klátvány pékséget. Látványosan. A mester, Károly figyelmeztetett, semmi kapkodás, ha a jövő hétvégén átadja a remekművét, nekünk még két hétig próbaüzemben kell dolgoznunk. Üresen kell tűzelni, hogy jól kiszáradjon az építményből a nedvesség.

S ki ne feledjem – lesznek képeim a kemence ajtajairól is. Azok igazi lakatos-kovács mesterművek. Készítője Novák János Bertalan. Ha ilyenre van szüksége, nálam meg van az elérhetősége.

 

Mindenkit figyelmeztetek – mostantól részletesen beszámolok a projektről. Akit nem érdekel nyugodtan lapozzon, s ne számítson semmi kostólóra.