Egy sunyi tilalom, mint parasztvakítás – a CallX sérti a személyiségi jogokat, mondották Brüsszelben – senki nem állította meg azokat akik ezt kifundálták
Ezt a BRG tipús engedéllyel lehetett megvenni. S a telefonra kötéskor jelezni kellett egy M betűvel, hogy ilyet üzemeltetek.

Idáig minden mobiltelefonomba letöltöttem a CallX alkalmazást.  Ez lehetővé tette, hogy minden ki és bejövő hívást szinte stúdió minőségben rögzítsek. S ha kellett meg is oszthattam az interneten.  A munkámban, a mindennapi életben ez óriási könnyebbséget jelentett, hiszen a felvett információkat bármikor vissza tudtam hallgatni. Sokszor vezetés közben diktáltak nekem telefonszámokat, s kérdezték fel tudom e írni. Mondtam, már is rögzítettem. Nem titkolom, megesett, hogy valaki kétségbe vonta, amit megjelentettem, de amikor visszahallgatta a beszélgetésünket megértette, nem magam találtam ki az elmondottakat.

Ilyen is volt nekem, ez volt a házibulik legfontosabb kelléke

Mindez arról jutott eszembe, hogy a legújabb telefonom cseréjénél azzal szembesültem, ez a fajta praktikus alkalmazás az unióban be lett tiltva. Állítólag a Google döntése, s személyiségi jogokra való hivatkozással törölték az újabb telefonokból ezt a lehetőséget. Ennél szörnyűbb, kimondottan farizeus marhasággal ritkán találkozunk. Hiszen mindenki tudja az éterben és a vezetékesen át folytatott kommunikációnk legalább öt évig fennmarad, s ha valaki úgy akarja visszakereshető, meghallgatható. Sőt mi több a beszélgető felek helyrajzi szám szerint is beazonosíthatók. Tehát ez a CallX féle gyilkosság egyszerű parasztvakítás. Amikor erről az unióban szavazhattak, szerintem az ott ülő képviselőknek fogalmuk se volt, mire is bólintanak rá. Lehet hivatkozni még a terrorizmus , a nemzetközi pénzmosás elleni harcra és sok minden más egyébre, de szerint ez a tíltás egyik változatra se alkalmas.

Ez egy csuda jó kis strappabíró kazettás magnó volt, a Borsodi Vegyésznél ez volt a munkaeszközöm.

Ez a fajta hülyeség nem éppen új keletű. Jómagam mindig is vonzódtam az ilyen technikai megoldásokhoz, s még a hetvenes évek derekán vásároltam egy hazai BRG gyártású telefonos üzenetrögzítőt. Most tessék figyelni, az átkosban, a Magyar Posta ezt csak úgy engedélyezte felszerelni, ha a telefonkönyvben a nevem mellé kiírhatják az M betűt. Keressék vissza a régi miskolci névsort, nekem megvannak visszamenőleg, s ebben M Szántó István vagyok. Megjegyzem, egyedüliként szerepelek a könyvben így. Az emberek többségének fogalma se volt, hogy mit is jelöl az M.Később az interjúk készítésénél is használtam elektronikus felvevőket. Több okból, először is számomra kényelmesebb volt, mint helyben firkálni, s nem vonta el a figyelmemet az írás az interjú alanyról. Máig is számos kis magnóm van, s mint a Murhy törvénye kimondja, ami elromolhat, az el is fog. Tehát fontosabb témákban akár két készüléket is használok. S még így is megesett, hogy mindkettő egyszerre mondott csütörtököt. Emlékszem, Bükkszentkereszten Balog Zoltán miniszter úrral félórát beszélgettünk, s hazaérve derült ki, az az összes magnóm üresen maradt. Szerencsém volt a sajtófőnöke éberen mindent rögzített és átküldte.  Máig is hálás vagyok neki a segítségért.

Tehát most éppen egy két kártyás Samsung A51-es büszke tulajdonosa lennék, s még boldog is, ha valaki elárulná, miként játszható ki ez a szigorú uniós tilalom. Hiányzik a készülékből a hívás-fogadásrögzítő, amit megszoktam, s biztonságérzetet adott a munkámban. Mentségemre, soha nem éltem vissza ezzel, tehát a felvételeket nem használtam mások kompromittálására, lejáratására.

Bizonyára vannak olyan informatikusok, akik legalább olyan szinten kisegítenek, hogy legalább a saját beszélgetésemet rögzítse, a saját telefonom. SOS!