Skip to content

Izraeli orvosi csapat repült az ellenséges Szudánba megmenteni a két ország közötti tikos kapcsolatokat kezelő koronavírusos diplomatát

Izraeli orvosi csapat repült az ellenséges Szudánba megmenteni a két ország közötti tikos kapcsolatokat kezelő koronavírusos diplomatát
szudáni

 

A 13-as csatorna szerda esti riportja szerint Izrael orvosi személyzettel és felszereléssel repülőgépet küldött Szudánba, hogy megmentsen egy koronavírussal megfertőzödött diplomatát, aki a Jeruzsálem és Khartoum közötti titkos kapcsolatokat irányította. A pár nappal korábban megbetegedett Najwa Gadaheldam azonban a csapat érkezése után 24 órával elhunyt.

A gép kedden landolt Khartoumban egy Szudánnal fenntartott kapcsolatokért felelős tisztviselővel, az orvosi személyzettel és felszereléssel.

A csapat Gadaheldam Izraelbe szállítását tervezte kezelésre, de mire megérkeztek, állapota már kritikus volt.

A két ország között nincs hivatalos kapcsolat, és a történet valószínűleg titokban maradt volna, ha a gép szokatlan útvonala nem vonja magára a figyelmet a repülőket nyomonkövető weboldalakon.

A vasárnapi kabinetülésén Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta a minisztereknek, hogy telefonon beszélt Szudán vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhan-nal, hogy Eid al-Fitr alkalmából, amely a ramadán muzulmán szent hónap végét jelenti. A 13-as csatorna feltételezése szerint Gadaheldam állapota is felmerülhetett a hívás során.

Az al-Burhan politikai tanácsadójaként Gadaheldam kulcsszerepet játszott a Khartoum és Jeruzsálem közötti titkos kapcsolatok előmozdításában, amelyek februárban egy találkozóban csúcsosodtak ki a szudáni vezető és Netanjahu között Ugandában.

Netanjahu az al-Burhannal folytatott találkozóját a márciusi választások előtti legfontosabb külkapcsolati eredménynek nevezte.

Netanjahu és al-Burhan február 3-án találkozott Ugandában

A szudáni katonák anno Izrael ellen harcoltak az 1948-as és az 1967-es háborúkban. Az ország a Hamász terrorszervezet székhelyének is otthont adott, az iráni Forradalmi Gárda pedig logisztikai csomópontként használta a fegyverek becsempészéséhez Gázába.

A két vezető között tervezett találkozót több napig hírzárlat alatt tartotta az izraeli katonai cenzor, amit csak a találkozó befejezése és a szudáni sajtóközlemények megjelenése után oldott fel.

Mint később kiderült, a szudáni kormány nem kapott előzetes tájékoztatást a találkozóról.

Al-Burhan vezeti a Szudánt irányító Szuverén Tanácsot Omar al-Bashir diktátor tavalyi menesztése óta.

Az Egyesült Államok decemberben levette Szudánt a vallási szabadságjogok megsértésének feketelistájáról, de továbbra is az állami terrorizmus támogatójaként jelöli meg.

Netanjahu hivatala a találkozó után közölte, hogy „Megállapodás született az együttműködés megkezdéséről, amely az országok közötti kapcsolatok normalizálásához vezet. Netanjahu miniszterelnök úgy véli, hogy Szudán pozitív irányba halad, és a miniszterelnök ismertette nézőpontját az amerikai külügyminiszterrel. A szudáni Szuverén Tanács vezetőjének érdeke, hogy segítse országa modernizációs folyamatát az elszigeteltségből való kivezetéssel és a térképre való felhelyezéssel.”

Később Netanjahu Twitteren közölte:

„Entebbében találkoztam a szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal, és megállapodtunk, hogy elindítjuk az együttműködést, mely a két ország közötti kapcsolatok normalizálódásához vezet. Történelem.”

Al-Burhan kifejezetten azért utazott Ugandába, hogy beszéljen az izraeli miniszterelnökkel, aki egynapos diplomáciai látogatásra érkezett az országba. A két vezető közötti találkozó két órán át tartott.

Egy izraeli forrás szerint az egyik szudáni kérés az volt, hogy Washington nyissa meg a kapuit, és hogy Izrael segítsen meggyőzni az Egyesült Államokat, hogy törölje Szudánt a terroristák listájáról.

A SUNA állami hírügynökség február 2-án közölte, hogy Mike Pomepo külügyminiszter felhívta al-Burhant és meghívta Washingtonba.


Szántó István


Related article

Farsang, már majdnem farsang farkában

A bőcsi iskolában, hagyományokhoz ragaszkodva rendezte meg a Diákönkormányzat farsangi ünnepségét. Hagyomány, hogy az osztályok együtt, csoportosan öltöznek be színesebbnél, színesebb jelmezbe. Így...

0 Comment