Kanada Magyarország egyik fontos üzleti partnere –  Balla Sándor a HBCA, a  vállalkozók szövetségének elnöke és a Márkus familia cége  kormányzati támogatással szővögetik a bizniszt

Kanada egy nagyon élhető minden szempontból komfortos ország.  Bár a nyár rövid  és meleg, a tél hosszú és zord mégis sok magyar honfitársunk  gondolta úgy, hogy ott találja majd meg a számítását. Az ott élők kedvesek és igazi befogadóország . Ez annak  is köszönhető, hogy Kanada kétnyelvű nemcsak angol hanem a francia is elfogadott hivatalos nyelv.  Az ott letelepedett  honfitársaink mindig is fontosnak tartották az anyaországgal való kapcsolatukat és a rendszerváltozás óta folyamatosan keresik nálunk a befektetési lehetőségeket.  S ma már elmondhatjuk, Kanada közelebb van már hozzánk mint gondolnánk.

Balla Sándor a szövetség elnöke, aki szívügyének tekinti a két ország között gazdasági kapcsolatok fejlesztését

Balla Sándor  a  nemrégiben alakult  Magyar Kanadai Üzleti Szövetség (HCBA) elnöke  bűszkén újságolta,  céljuk a kanadai-magyar vállalatok, szervezetek és magánszemélyek közötti kapcsolatok előmozdítása és javítása, az Európai Unió vámkedvezményeinek  révén, a potenciális magyar cégeket és vállalkozásokat a kanadai piacra irányítsák. Küldetésük , hogy konferenciák és termékbemutatók révén felkeltse a kanadai befektetők érdeklődését a magyar termékek iránt, valamint tájékoztassa a partnereket a jelenlegi támogatási lehetőségekről és a magyarországi pályázatokról. Érdemes megemlíteni, hogy a szövetség vezérkarában a hatalmas ország jelentős vállalkozói vállaltak tisztséget -Tóth Eszter tiszteletbeli elnök, Loszmann Dániel alelnök és főtitkár Sharlkette Estrelle.

 

 

Kevesen tudják, Márkus György örökösen miskolci lokálpatrióta polgár családi vállalkozása keretében  régóta importálja Kanadába a hazai baromfi feldolgozók termékeit. Évtizedek óta szoros üzleti kapcsolatban áll az össze nagy magyar húsüzemmel és konténerszámra vásárolja a Kanadában méltán keresett ,kedvelt termékeinket, évente több mint kétezer tonnát.

Márkus György már kiérdemelte a két ország közötti tiszteletbeli konzuli címet – hazát cserélt, de szívet nem , mondotta.  Sose lenne rá képes, fiatalságát Európa szívében, Miskolcon élte meg.

Mint hajdani vendéglátós fiaival Norberttel és Rolanddal –  olyan családi vállalkozást alapított az észak amerikai kontinensen, amely a világ minden tájáról a legjobb minőségű húsáruval kereskedik. Ehhez persze az kell, hogy Márkus úr az év nagy részét Európában töltse, s főleg Magyarországon kutassa fel a kanadai igényeknek megfelelő termékeket.

Emlékezetem szerint, amikor Brazília kiszorult az ottani piacról, s lehetőség nyílt a magyar termékek nagyobb mennyiségben való felvásárlására Márkus Györgyöt azonnal fogadta a mezőgazdasági miniszter. Fazekas Sándor volt agrárminiszterrel először a tárca amerikai kiállításán találkoztak. Ott beszélték meg, hogy a jövőben közös erővell igyekszenek fellendíteni a hazai szárnyas hús exportját. Közben a tárcán belül keresik a megoldást, hogy miként támogathatnák a baromfitermelés és feldolgozás kultúrájában már jártas gazdaságokat.  Ma már a  külgazdasági és külügyminisztérium  fókuszában egyre erőteljesebben terjeszkednek a magyar árukkal az óceánon túl és már nemcsak Kanadában hanem Amerikában is. Az ország francia nyevterületén kizárólagos importörökké váltak, s folyamatban van, hogy a magyar árukkal lássák el a British Columbiát is . Újabban a legjobb minőségű pehelypaplanokat szállítják két cégtől is Kanadába.

 A magyar  kormány  fontosnak tartja, hogy ebben a gazdasági világválságban továbbra is piacra találjanak a hazai mezőgazdasági termékek az óceáon túl,  így  felértékelődött a HCBA, a  szövetség jelentősége.  A Márkus család,  cége gondoskodik a  folyamatos információcseréről,  napra készen tudják, akár előre is, mi hiányzik a kanadai piacon.  Mi az, ami gazdaságosan eladható ilyen nagytávolságra való szállítási költséggel is. Nem titkolt cél, ez a szövetség akár a magyar vállalkozók kanadai beruházásait is szívesen támogatja. Tudni kell, hogy sok magyar ajkú nagyvállalkozó él ebben az országban, s a zömük szívügyének s mi több hazafias kötelességének tartja a folyamatos gazdasági kapcsolatok erősítését a két baráti ország között.

A következő projekt, hogy a járvány elültével a legnagyobb kanadai vállalkozókat meghívják Magyarországra és az illetékes minisztériummal egyeztetve képet adjnak nekik a hazai gadaságról, s a befektetési lehetőségekről.

 Márkus Györgyöt, mint a szövetség utazó konzulját kérték meg,  támogassa a hazai egészségügyet ebben a járvány helyzetben. Örömmel tett eleget a felkérésnek, amikor egy ötezer dolláros csekket adhatott át a Borsod  megyei kórház főigazgatójának. Ezzel a szerény összeggel is segítették a járvány elleni frontvonalban dolgozókat.