AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT ÜNNEPELTE A KORMÁNYHIVATAL

Az anyák megmentője, Semmelweis Ignác 202 éve született. A gyermekágyi láz elleni harc úttörőjének emlékére július elsején az egészségügyi dolgozókat ünnepeljük Magyarországon.

A megyei kormányhivatal idén előadásokkal emlékezett Semmelweis Ignácra, és egyben köszöntötték az egészségügyi dolgozókat, akik –mint elhangzott – az elmúlt hónapokban embert próbálóan küzdöttek a koronavírus ellen. A védekezésben megyeszerte csaknem 1500 orvos dolgozott az elmúlt hónapokban.

Demeter Ervin kormánymegbízott köszöntőjében azt mondta, a magyar orvos gondolkodásmódja napjainkban különösen fontossá vált. – Most, amikor egy pandémiával küzdött, küzd meg az emberiség, újra felértékelődik Semmelweis gondolkodásmódja, tanítása. Ő adta meg számunkra a leghatásosabb fegyvert a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is – mondta.

Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos előadásában a 21. század járványügyi kihívásairól beszélt. Kiemelte, fontos, hogy az emberiség felkészüljön az ismeretlenre. Megköszönte az egészségügyi dolgozók elmúlt hónapokban nyújtott munkáját.

– Szeretném megköszönni valamennyi alapellátásban dolgozó háziorvos kollégának, asszisztensnek, hogy nagyon jól kezelték ezt a helyzetet. Kérdeztek, együtt tudtunk gondolkodni – tette hozzá.

Szigeti Szabolcs egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár szerint számos ágazat helyt állt a vírus elleni küzdelemben. – Gondoljunk például az újonnan megalkotott telemedicina rendeletre, az adminisztrációs terhek könnyítésére. Egészében azt mondhatjuk, hogy az egészségügyi ellátások rugalmas szervezése kifejezetten jól működött – hangsúlyozta. Az államtitkár szerint a koronavírus nyomán az országban nemzeti egység alakult ki.