Fej-nyaki daganatnak számítanak azok a tumorok, amelyek ebben a régióban alakulnak ki: ezek lehetnek a fejben, azon belül a szájüregben, a nyelven, a szájpadláson, a nyálmirigyekben, a garatban, a gégében, az orrban és melléküregeiben vagy a szem körül. Már ez a leírás is jelzi, hogy számos különféle típusú betegségről lehet szó.

A világnapon felhívták a figyelmet arra, hogy ezen daganatok egy jelentős részénél több életmódhoz kapcsolódó kockázati tényező is ismert. Legerősebb ezek közül a dohányzás és az alkoholfogyasztás, emellett az esetek egy részében a HPV vírusfertőzés is hozzájárulhat fej-nyaki daganat kialakulásához.

Figyelmeztető jel lehet a száj, a nyelv, az orr vagy a torok bármely területén hetek alatt gyógyulni nem akaró duzzanat, fekély, elváltozás, fájdalom, vérzés. Szintén kivizsgálást indokol a rekedtség, a fülfájás, a fájdalmas nyelés is. Gyanús a mással nem magyarázható nyaki nyirokcsomó-duzzanat is. Bármilyen fogászati ellátást vesz igénybe valaki, indokolt, hogy ekkor a szájüregi rákszűrés is megtörténjen.

2015-ben nevezték ki július 27-ét a fej-nyaki daganatok elleni küzdelem világnapjává.