2023-tól betiltják a gumilövedékes önvédelmi fegyvereket Magyarországon –   spájzolnunk kell

2023-tól betiltják a gumilövedékes önvédelmi fegyvereket Magyarországon – spájzolnunk kell

DSC 0860

Három év múlva már nem lehet gumilövedékes fegyvereket kapni a fegyverboltokban Magyarországon (pontosabban a gumilövedék kilövésére alkalmas gáz-és riasztófegyvereket) – ez lesz az egyik legjelentősebb, legtöbb embert érintő hatása annak a törvénymódosító javaslatoknak, ami felkerült a parlament honlapjára.

A törvénymódosításról szóló javaslatot kedd éjjel nyújtitta be az Országgyűlésnek a miniszterelnök-helyettes és a belügyminiszter. Miután a boltokból elkapkodták a gumilövedékes önvédelmi fegyvereket, úgy tűnhet, emiatt szigorítanak, pedig nem. Valójában már régóta napirenden volt, hogy a fegyvertörvényt igazítsák az uniós direktivához, ezúttal ez történt. Piaci szereplők szerint bár vannak fájó pontok a módosításban, a jogalkotók szándékán az látszik, hogy miközben igyekeztek alkalmazkodni az EU-hoz, nem akarták nagyon megbillenteni a fennálló status quót. “Nem egy jó irány, nem örülünk neki, de lehetett volna rosszabb is” – fogalmazta meg a véleményét az Indexnek Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője, aki a kaliberinfó oldalon egy kicsit részletesebben is kivesézte a javaslatot.

A legálisan tartható fegyvereket is viszik, mint a cukrot

A legálisan tartható fegyvereket is viszik, mint a cukrot

A Kaliber főszerkesztője szerint a víruspánik a felvásárlási láz oka. Mindent megvesznek, amihez nem kell engedély.

Összehasonlításképpen Vass elmondta, hogy míg a magyar jogalkotók megpróbáltak kevésbé szigorítani, de nem adtak “engedményt”, addig Németországban például úgy igazították a jogszabályokat, hogy “engedményt” is adtak: legális lesz például a hangtompító használata sportvadászati célra.

A magyar fegyverpiacon nagyon keresettek a nem engedélykötelesen vásárolható fegyverek, így a gáz-és riasztók, valamint a gumilövedékes fegyverek. Előbbiek esetében is lesz szigorítás bizonyos technikai paraméterek mentén (lesznek olyanok, amelyeket betiltanak), utóbbiakat, tehát a gumilövedékes fegyvereket teljesen betiltják. De csak 2023-tól, ami azt is jelenti, hogy az addig vásárolt gumilövedékes fegyvereket később is megtarthatják a tulajdonosaik, magyarul a törvénymódosítás nem lesz visszamenőleges hatályú. Mindez persze azzal is járhat, hogy 2023-ig megnő a gumilövedékes fegyverek iránti kereslet, feltéve ha újra lehet majd kapni a boltokban, a járvány kitörése óta ugyanis hiánycikk lett.

Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy bárki szabadon vásárolhat önvédelmi fegyvert, mindössze a viseléséhez kell engedély, de ahhoz is elég, ha valaki betöltötte a 18. életévét és nem volt büntetve.

A bűnügyi hírekből is látható egyébként, hogy az alvilág is “átállt” a gumilövedékes, gáz-riasztós fegyverek használatára, ami annyiban jó hír, hogy az éles, emberélet kioltására alkalmas fegyverekhez képest veszélytelenebb.

Az ecetfák alól jelentem Napi Schwezoff