Bíró László Jobbikos – megvan Koncz Zsófia kihívója – megegyeztek az ellenzéki pártok

A pártelnökök megállapodtak abban, hogy “az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.”

Az ellenzéki pártok vezetői döntöttek arról is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László személyében közös összellenzéki jelöltet állítanak.

Most múlhat a kétharmad

Koncz Zsófia
Koncz Zsófia
MTI

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú egyéni választókerületében azután kell időközi országgyűlési választás tartani, hogy a térség országgyűlési képviselője, a fideszes Koncz Ferenc július 10-én elhunyt egy közúti balesetben.

A Nemzeti Választási Bizottság október 11-ére tűzte ki a referendumot a Tiszaújváros központú választókerületben.

Az ellenzéki jelölt, Bíró László 2018-ban is indult a parlamenti mandátumért, akkor a Jobbik a színeiben a második helyen végzett Koncz Ferenc mögött. Két évvel ezelőtt minden jelentősebb és kamu párt is indított jelöltet, nagyban segítve a kormánypárti győzelmet.

  1. Koncz Ferenc 49,3 százalék, 25.662 szavazat;
  2. Bíró László 31,64 százalék, 16.469 szavazat;
  3. Pap Zsolt (MSZP-Párbeszéd) 14,9 százalék, 7.757 szavazat;
  4. Tarnai Gábor (LMP) 2,27 százalék, 1.182 szavazat.

Egyébként a választásra jogosultak 66,81 százaléka, több mint 50 ezer választópolgár járult az urnákhoz 2018 áprilisában.

Beszámoltunk arról is, hogy a Fidesz-KDNP Koncz Ferenc lányát, Koncz Zsófiát indítja az időközin. A 30 éves politikus arról híresült el, hogy 2015-ben a Fidelitas országos alelnökeként egy provokátorfigyelőnek elnevezett besúgóhálózatot igyekezett megszervezni, de a botrány miatt végül nem lett semmi Koncz Zsófia azon ötletéből, hogy az ellenzéki aktivisták, tüntetők nevét és fényképét az interneten közreadják.

A fidelitasos Koncz Zsófia ugyanakkor megúszta a listázásos sztorit, és ahogy mondani szokás, felfele bukott. A külügyminisztérium az Egyesült Államokba küldte, a washingtoni nagykövetségen kapott állást a politikai stábban, külpolitikai munkatársként. Azóta is ott él.

Jellemző módon, a Fidesz továbbra is rejtegeti az ifjú politikust, hiába a hivatalos bejelentés, még nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Illetve beszédes az is, hogy már megjelentek a Fidesszel szembeni egy az egy elleni indulást megzavaró politikai kalandorok.