Netanjahut sokkolta a riport, mely szerint 30 férfi erőszakolt meg egy 16 éves lányt Eilaton
nemi erőszak csoportos

A 12-es csatorna esti riportja arról számolt be, hogy egy tizenéves lányt egymás után 30 férfi erőszakolt meg múlt héten Eilaton.

Az ügy hatalmas megdöbbenést okozott Izraelben, miután a tanúvallomások szerint a férfiak sorban álltak a részeg lány szállodai szobájánál, türelmesen kivárva, hogy megerőszakolhassák.

A 16 éves lány egy barátja társaságában utazott az üdülővárosba, ahol megismerkedtek a barát ismerőseiből álló csoporttal. Mindannyian együtt elmentek inni, és egy ponton visszatértek a szállodába. A lány bement az egyik szobába, hogy használja a fürdőszobát, és ekkor került sor a csoportos erőszakra.

A sértett pénteken tett feljelentést a rendőrségen.

Az egyik gyanúsítottat a rendőrség szerdán vette őrizetbe és az askeloni bíróság öt nappal meghosszabbítotra az előzetesben tartását.

A 12-es csatorna szerint a gyanúsított egy 27 éves férfi az ország északi részéről.

A héber nyelvű média szerint csütörtök reggel letartóztattak egy második gyanúsítottat, egy 27 éves haderai férfit.

A rendőrség a gyanúsítottak nagy száma miatt egy különleges nyomozói csoportot hozott létre.

Az első gyanúsítottat az után vették őrizetbe, hogy a tinédzserrel váltott üzenetek felfedték, hogy van egy videó az állítólagos erőszakról. A gyanúsított tagadta a lánnyal folytatott kommunikációt, mondván, hogy valaki más használta a telefonját.

A gyanúsított azt állította, hogy több mint 30 férfi szexelt a lánnyal. A biztonsági kamerák felvételén a férfiak sorban állnak a szoba bejáratánál.

A rendőrség szerint a lány barátja megpróbált közbeavatkozni, sikertelenül.

A 13-as csatorna szerint a lány barátja állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy az egyik gyanúsított „azt mondta, hogy orvos, és segíteni akar”, amikor egyértelmű volt, hogy a lány alkohol hatása alatt áll. A gyanúsított „kihasználta őt és lefeküdt vele, amikor nem volt beszámítható állapotban”.

„A feleségem és én reggel olvastunk a csoportos erőszak gyanújáról Eilaton. Ez sokkoló, nincs rá más szó. Ez nem csak a lány ellen elkövetett bűncselekmény, hanem maga az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény, amely minden elítélést megérdemel, és a felelősöket bíróság elé kell állítani” – írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök Twitteren.

„Tegnap délután óta próbálom megérteni, de nem megy: Milyen férfi az, aki beáll egy több tucat emberből álló sorba, útban egy szobához, ahol egy fiatal, zavarodott lány fekszik, mit próbál bizonyítani?” – írta Beni Gantz védelmi miniszter Twitteren. „A rendőrségi nyomozás még folyamatban van, de fontos, hogy üzenetet továbbítsak azoknak, akik részt vettek vagy tanúi voltak ennek az ügynek, vagy másoknak: Az egyetlen dolog, amit bebizonyítottál, az az, hogy mekkora lelki és erkölcsi romlottságra vagy képes. A bűncselekmény aspektusa előtt erkölcsi önvizsgálatot kell végezni. A panaszos számára pedig fontos, hogy elmondjam: a szívem veled van, nem vagy egyedül”.

Gabi Askenázi külügyminiszter gyors rendőrségi nyomozást sürgetett a felelősök felkutatására. „Mindannyian mélyen magunkba kell néznük, hogy hogy történhetett meg ilyen köztünk”.

Az ellenzék vezetője, Jair Lapid szerint a történtek „felfoghatatlanok”.

„A csoport egyik tagja sem gondolt a nővérére, lányára, jó barátjára? Senki sem mondta a barátainak: ‘állj, mégis mi a fenét csinálunk?’ A szívem a lánnyal és a családjával van”- tette hozzá, és a férfiak fényképeinek nyilvánosságra hozatalára szólított. „Szégyelljetek magatok, söpredékek.”

Az Egyesült Lista vezetője, Ayman Odeh szerint nincsenek szavak az Eilaton történt kegyetlen nemi erőszakra.

Izraelben 10 nemi erőszak ügyből 9 vádemelés nélkül zárul. A tavaly év végén kiadott éves felmérés szerint a szexuális zaklatások és bántalmazasok jelentése a hatóságoknak jelentősen megnőtt.