Dráma – öngyilkosság a köröshegyi völgyhídon

Öngyilkosság történt a köröshegyi völgyhídon. Egy fiatalember megállt az autójával, kiszállt és már ugrott is. 22 éves volt. Sokan meghaltak már így, ezen a hídon szinte kivédhetetlen a tragédia.

Csütörtökön a kora reggeli órákban, az M7-es Letenye felé vezető oldalán megállt egy autó a Völgyhíd közepén, a vezetője kiszállt, a szalagkorláthoz rohant és a mélybe vetette magát. Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság szóvivője megerősítette a tragédia tényét, de bővebbet nem mondott, mivel közigazgatási eljárásban vizsgálják az esetet, az ügyről semmilyen részletet nem árulhatott el.

Információink szerint egy 22 éves zamárdi férfi az áldozat. Ebben az évben ez az első öngyilkosság a hídon, de már több mint tízen haltak meg itt. Az ilyen halálesetek egy része nyilvánosságra sem kerül.

Ilyenkor sajnos nincs segítség. Pedig a hídon több biztonsági kamera is van. A közel két kilométer hosszú híd képeit az autópálya-mérnökség fonyódi diszpécserközpontjában és a magában a híd testében működő mérnökségen is látják. Rendszerint innen is érkezik az első jelzés a rendőrségre, a gazdátlan autó miatt. Ez ugyanis ugyancsak életveszélyes lehet, mivel a hídon nincs leállósáv.

Egy szakértő szerint éppen ezért, ezekben az esetekben esély sincs beavatkozni. Ha valaki elég elszánt, meg fog halni. Amire ugyanis a közútasok vagy a hídmester észlelik, hogy egy autó megáll és a helyszínre érnek, tehetetlenek. A kőröshegyi völgyhíd az egyik legnagyobb híd hazánkban: tizenhat pilléren és két hídfőn fut az 1880 méter hosszú és 23 méter széles útpálya, aminek a legnagyobb magassága 88 méter. Ezt lehetetlen túlélni.

Lenyűgöző építmény a Balaton mellett: 88 méter magasan halad az út, van akiket éppen ez csábít…

A viaduktot 2007 augusztusában adták át, az első öngyilkosság – már ami nyilvánosságra került – csak 2011 májusában történt. Egy zalakomári férfi ugrott le kora reggel, az autójában búcsúlevelet is hagyott. Leggyakrabban egyébként a kora reggeli órákban, vagy éjszaka történnek itt öngyilkosságok, amikor kisebb a forgalom.

Azóta több tragédia is volt itt. 2016. januárban például egy körözött bűnöző választotta megoldásnak az öngyilkosságot. Egy kaposvári vállalkozó is így oldotta meg kilátástalannak gondolt helyzetét.

Az egyik legdrámaibb eset mégis az volt, amikor 2016 októberében egy férfi mielőtt leugrott volna, felhívta a feleségét. A nő komolyan vette a fenyegetőzést és azonnal telefonálgatásba kezdett, minden segítőt mozgósított, de hiába. Amire a rendőrség a helyszínre ért, sajnos már csak az üres kocsit és a híd alatt a holttestet találták meg…

Időnként az is előfordul, hogy valaki csak fenyegetőzik azzal, hogy itt öli meg magát. Volt amikor a rendőröknek sikerült lebeszélni valakit és élve vitték le a hídról, de olyan is, hogy amire kiérkeztek, az illető meggondolta magát, visszaült az autójába és elhajtott. Az átadás után nem sokkal történt, hogy egy férfi hosszú percekig üldögélt a korláton, de mire a rendőrség megérkezett, nyugodtan lemászott és elment.

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja az éjjel-nappal elérhető ingyenes segélyvonalat: 116-123.