Lányok , asszonyok egyenruhában – amikor a miskolci zsinagógában megkérdezték – miért hagyták magukat…..

Amikor még a miskolci zsinagóga látogatható volt minden évben több iskolai osztály kereste fel. Körbejárták és a hitközség elnöke jó idegenvezetőként elmesélte micsoda hitélet folyt itt a második világháború előtt. Csak Miskolcon több mint 16 ezer polgár élt aki izraelita vallásúnak tartotta magát.  Közülük sok volt az orvos, ügyvéd, tanár és mérnökember akiknek zöme nem tért vissza a világháború poklából.

Mint ismeretes a férfiemberek munkaszolgálatba vonultak majd az időseket, az asszonyokat és a gyerekeket egyenesen az Auswitzi gázkamrába hurcolták. Minden ilyen látogatáskor a gyerekek felteszik a kérdést – hogy tudtak ennyi embert a vágóhídra vinni, miért nem lázadtak fel.  Tudták e, hogy hová viszik őket és miért hagyták magukat deportálni. Nos, a választ ma már mindenki tudja.  Aligha kell még ezt tovább ragozni.

Viszont ezt a címkép mindennél többet mondt.Fent láthatók a lágerekbe szállított asszonyok, akiket először dolgoztattak majd valamennyiüket megölték.Alúl meg az izraeli hadsereg katonalányai. Izrael zsidó állam alaptörvénye, hogy megvédik magukat minden ellenségtől. A nők is kötelező katonai szolgálatot látnak el.

Kibuvó nincs. Nem is  kisérleznek ezzel hiszen ott dicsőség az angyalbőrbe bújni. Respektje van a katonaviseltek lányoknak , fiúknak. Az önvédelemre berendezkedett hadsereg egyben iskola is, szakmát, képzettséget nyújt mindenkinek, hogy leszerelés után megtalálják a helyüket a civil polgári életben is.