Hyperjet: nincs engedélye, és mégis van

Miközben lecseng lassan a balatoni szezon, újraéled a vita a Siófokon utasokat toborzó hyperjet körül. A Napi.hu idézett egy parlamenti kérdésre adott miniszteri választ, miközben Siófok jegyzője is tájékoztatást kért a balatoni vízirendészettől.

A Napi.hu írása nyomán a hirbalaton.hu-ról idézünk:

„Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője a közelmúltban írásbeli kérdést nyújtott be Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, hogy megtudja, az illetékes fővárosi kormányhivatal adott-e engedélyt 2020-ra a vízi jármű balatoni használatára?

“A Hyperjet nevű személyszállító kishajó üzemeltetője a Balatonra vonatkozó üzemeltetési engedélyt – Budapest Főváros Kormányhivatalától, mint hatáskörrel rendelkező hajózási hatóságtól – eddig nem kért és nem kapott – válaszolta a kérdésre Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára.

A vízi közlekedésről szóló törvény alapján a Balatonon belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos, kivéve a hajózási hatóság által kiadott üzemeltetési engedéllyel rendelkező vízijárművek esetében.

Kicsi vagy nagy?

A Hyperjetet üzemeltető Koller Tibor egyéni vállalkozó azonban azt mondta februárban a Népszavának, hogy szerinte a Hyperjet nem kishajó. “24 embert tud szállítani, márpedig a 12 fősnél nagyobb hajókat személyhajónak sorolja be a törvény. Az üzemeltetési engedély feltételeit szabályozó 2003-as kormányrendelet alapján pedig a személyhajó nagyhajónak számít. Így nem volt szükség a minisztérium által említett engedélyre, elegendő volt a közforgalmú személyszállításra vonatkozó hajózási engedély…”

 

 

Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester mai Facebook-posztjából:

„Folyamatos téma a Siófok előtti Balaton-szakaszon száguldó hyperjet hajó engedélyeinek megléte, vagy nemléte. A minap olyan tartalmú levelet is kaptam, hogy én miképp járulhatok hozzá, hogy ez a hajó egyáltalán közlekedhessen. Hát, sok minden miatt lehet engem kérdezni, de speciel ahhoz, hogy a vízen milyen hajók és milyen feltételekkel közlekedhetnek, az egy ég adta Földön , de semmi közöm sincs. Viszont Jegyző Úr az egyik illetékest, a balatoni vízirendészet vezetőjét megkereste ez ügyben. Horváth ezredes, rendőrkapitány úr válaszából idézek :

„ A bejelentésben szereplő hyperjet nevű hajót a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai többször ellenőrizték és ezen ellenőrzések során sem az üzemben tartásra, sem a hajó üzemeltetésére, sem a személyzetére, vagy más előírásra vonatkozó szabálysértést nem észleltek, így –a hajóellenőrzésen kívül- más rendőri intézkedésre nem került sor. ”

Magyarul: a hyperjettel és a papírjaival minden rendben van, teljesen jogszerűen közlekedik a vízen.”