Most érkezett: kiadta a kormány a koronavírus-figyelmeztetést a szülők és a tanárok számára – részletek

 
KORONAVÍRUSKORMÁNYFIGYELMEZTETÉSTANÉVKEZDÉS

 

 

Nagyon megugrott Magyarországon az új koronavírus-fertőzöttek napi száma. A kormány most ülésezik, a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldalon azonban már megjelent a figyelmeztetés a tanévkezdés kapcsán.

Koronavírus – Legfrissebb

  • ma 11:17

    Rájöttek a brit kutatók: ilyen hatással van a koronavírus a gyerekekre

  • ma 10:49

    Megszólalt egy magyar szakértő: akár ideiglenes végtagbénulást is okozhat a koronavírus elleni orosz oltás

  • ma 09:41

    Emelkedik a fertőzöttek száma, halasztják az iskolakezdést ezekben az országokban

Péntekre 132 új beteget regisztráltak.„A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire. Ha egy szülő, gondviselő, vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, diákon akkor gondoskodni kell annak mielőbbi elkülönítéséről. A legfontosabb, hogy tünetes, beteg gyermeket a szülőknek most nem szabad iskolába, óvodába engedni, mert azzal az egész közösség egészségét, és az iskola, óvoda zavartalan működését veszélyezteti. Fertőzésgyanús gyermeknek otthon kell maradnia, és a szülőnek telefonon kell értesíteni a gyermekorvost vagy háziorvost.”(Itt elolvashatja, pontosan melyik gyerekek, milyen tünetekkel nem mehetnek iskolába, és mit kell tenni velük!)

“A kormány hagyományos működési rend szerinti tanévet tervez, szeretnénk elkerülni az iskolák és az óvodák működését korlátozó intézkedéseket, hiszen ez mindannyiunk érdeke, a gyermekeké, a pedagógusoké, a szülőké és a munkáltatóké is. Hangsúlyozzuk, hogy a szülői és tanári egyéni felelősség most még nagyobb abban, hogy ne veszélyeztessük egymás egészségét, az iskolák működését és a szülők munkavégzését” – írja a koronavirus.gov.hu.

(A legfrissebb hírek itt)

A szülőknek és a tanároknak fontos tisztában lenniük a koronavírus-fertőzés tüneteivel, amelyek közül a leggyakoribbak:

  • láz
  • fáradtság
  • száraz köhögés.

Egyes betegeknél jelentkezhet:

  • izomfájdalom,
  • orrdugulás,
  • orrfolyás,
  • torokfájás,
  • hasmenés,
  • légszomj

Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, avagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli a gyermekén, tanítványán, kérik, hogy ne engedje a gyermeket közösségbe. A legenyhébb tüneteinek jelentkezése esetén se engedje közösségbe a gyermeket!

Kérés a szülőkhöz:

A szülőket arra is kérik, hogy a már nagyobb – felsős, középiskolás – gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azok megjelenése esetén ők is jelezni tudják azt a szüleiknek, tanáraiknak.

Kérés a tanárokhoz:

A pedagógusokat és az iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérik, hogy amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észlelik magukon ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek, továbbá vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Továbbra is fontos, hogy a gyermekek és diákok tisztában legyenek a gyakori és alapos kézmosás fontosságával.

Továbbra is alapelv, hogy az a szülő, akinek a gyermeke koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, az telefonon hívja fel a háziorvost, vagy gyermekorvost, azaz ne vigye a rendelőbe a gyermeket.

Amennyiben az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a további intézkedéseket.

Ha egy diáknál az iskolában, tanítás közben jelentkeznének tünetek, gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről, az iskolaorvos és a szülő értesítéséről.

Mint ismert, az iskolák és óvodák a járványügyi készenlét idején alkalmazandó szabályokról külön útmutatót kaptak. Ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, akkor a járványügyi hatóság a már megszokott eljárásrend szerint elvégzi a kontaktkutatást és megteszi a szükséges intézkedéseket. Ha egy intézményben felmerül a csoportos megbetegedés veszélye, az Operatív Törzs Járványügyi Bevetési Egységének bevonásával döntenek a beavatkozásokról.