Fiktív, azaz csak papíron létező hallókészülék-beszerzések után igényelt több mint 720 millió forint támogatást több borsodi cég, a NAV őrizetbe vette a csalás irányítóit – adta hírül Facebook-oldalána Nemzeti Adó- és Vámhivatal . Az egész ügylet mögött két miskolci vállalkozó állt, akik számos gazdasági társaságot hoztak létre elvileg azért, hogy hallókészülékeket értékesítsenek idős rászorulóknak a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) ártámogatásával.

hallókészülékescsalók

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ehelyett azonban cégeik előbb magánszemély adataival visszaéltek, majd ezekkel igényeltek támogatást a NEAK-tól, vagyis a készülékeket sosem kapták meg az adat lopott személyek vagy helyette után gyártott, gyenge minőségű távol-keleti áruhoz jutottak. Ezzel a módszerrel összesen 721 millió forint támogatást vettek fel jogosulatlanul a két elfogott személyhez köthető cégek.

A NAV munkatársai a hallókészülékes csalók elleni akcióban 200 millió értékben foglaltak le ingóságokat és egy ingatlant is, illetve zároltak bankszámlákat. A pénzügyi nyomozók költségvetési csalás gyanújával hallgattak ki és vettek őrizetbe egy férfit és egy nőt, letartóztatásukat a Miskolci Járásbíróság elrendelte.