Szijjártó Pétert fogadta Heisler András a Rumbach utcai zsinagógában a miskolciba is várjuk a külügyminisztert
Heisler

Kedd reggel Heisler András Mazsihisz elnök hivatalos látogatáson fogadta Szijjártó Péter külügyminisztert az átadás előtt álló Rumbach utcai zsinagógában.

Mi más jutna eszembe erről az örömteli pillanatképekről – Miskolcnak is van egy csodálatosan szép zsinagógája. Ami szinte a fővárosi Dohány utcainak a kicsinyített mása. Vajon mikor jön el az ideje, hogy ez is megújuljon. Jelenleg kormányzati segítséggel sikerült stabilizálni az alapjait, nem süllyed, s már nem életveszélyes. Viszont a belső bútorzata katasztrofális állapotban van. A rekonstrukció előtt elszállították a padokat, majd amikor visszahozták egymásra dobálták, s már kikezdte a szú és a gombásodás. Ha nem sikerül idejében restaurálni a bútorzatot visszafordíthatatlanul milliárdos kár keletkezik. Idáig a Bethlen Gábor Alapítvány a miniszterelnök közbejárására egy szerény összeggel segített a bejárati ajtók megmentésében. A padok rendbehozatala viszont egy nagyobb léptékű feladat lenne. Ilyenkor mondják, hogy miért nem fog össze a miskolci zsidóság a zsinagóga megmentésére. Nos, a válasz, hogy a hajdani 16 ezres közösség már múlté. A Holokauszt után hetven évvel már csak az akkori zsidóság töredéke él a városban. Az épület az ország kulturális öröksége, s nagy a valószínűsége, hogy ez a szakrálisan fontos hely a jövőben Miskolc turisztikai vonzerejét növelheti. Rendezhetnek itt a hely méltóságához illő koncerteket és előadásokat. S természetesen mindannyiunk számára látogathatóvá teszik, mint a hamarosan megnyíló miskolci zsidó múzeumot.

Az is megfontolandó, hogy egy nemzetközi gyűjtés keretében megpróbáljuk összeszedni a pénzt a padok restaurálására. Számítunk a prosperáló és nagy szponzorok hírében álló vállalatokra. S ha Szijjártó Péter ismét Miskolcra látogat, mi is szeretettel várjuk a zsinagóga megtekintésére, hadd lássa, most milyen állapotban van.