Farkas Zoltán Tiszaújváros díszpolgára címet kapott  – gratulálunk
Farkas Zoltán Tiszaújváros

Az Országgyűlés az 57/2000. (VI. 16.) OGY határozatával szeptember 30-át, az első helyhatósági választások napját a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította. Ennek alkalmából Tiszaújváros képviselő-testületének szeptember 24-én tartott ülésén dr. Fülöp György polgármester mondott rövid köszöntőt, majd Farkas Zoltánnak, városunk első szabadon választott polgármesterének átadta a képviselő-testület által adományozott Díszpolgári cím kitüntetést. – olvasom a helyi portálon.

 

A Magyar Országgyűlés 1990. augusztus 3-án fogadta el a helyi önkormányzatokról szóló törvényt. Ennek preambuluma kimondta: a jogszabály elismeri és védi a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogait, lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége – közvetlenül, illetőleg a választott helyi önkormányzat útján – önállóan és demokratikusan intézze a helyi érdekű közügyeket – kezdte ünnepi köszöntőjét a polgármester.

Az új törvény értelmében 1990. szeptember 30-án tartották Magyarországon az első szabad önkormányzati választást, amellyel egyben megszűnt hazánkban a közigazgatás tanácsi struktúrája.

Hatalmas mérföldkő volt ez a magyar közigazgatás történetében, és óriási felelősséget jelentett a frissen megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők számára, hiszen ekkor még járatlan úton kellett kiépíteni a helyi demokrácia alapjait.

A felelősség mellett azonban egy új lehetőség is adatott a helyi közösségek számára, amellyel a világ dolgairól különféleképpen gondolkodó, de a társadalomért, a helyi ügyekért, a városunk fejlődéséért tenni akaró emberek képviselhették az itt élők érdekeit, és megvalósíthatták közös elképzeléseinket.

Elődeinknek köszönhetően az autonómia és önrendelkezés olyan formái jöhettek létre, amellyel a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával a helyben élők a helyi társadalom igényeinek megfelelően szervezhették meg gyermekeink oktatását, nevelését, az idősek ellátását, gondozását, a szociálisan rászorultak támogatását, az itt élők egészségügyi ellátását, a sport- és civil szervezetek tevékenységét és nem utolsó sorban településünk gazdasági és infrastrukturális fejlesztését. Ez az új közigazgatási rendszer lett az egyik alappillére egy demokratikus berendezkedésű társadalomnak, amely véleményem szerint nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy mintegy 14 évvel a rendszerváltás után hazánk az Európai Unió tagja lehetett.

Mindezek miatt is tekinthetünk úgy a rendszerváltás után közvetlenül megválasztott polgármesterekre és képviselőkre, mint akik megalkották a helyi demokrácia, és a helyi önszerveződés alapelveit és gyakorlatát. Úgy gondolom nekünk, most hivatalban lévőknek kötelességünk ezen alapelveket megtartani, az önkormányzatiság vívmányait megőrizni, és elődeink munkáját, útmutatásait tiszteletben tartani.

2020. szeptember 30-án lesz az első helyhatósági választás 30. évfordulója. Az évforduló alkalmából Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város elismeréseként és megbecsüléseként Tiszaújváros első, szabadon választott polgármesterének Farkas Zoltánnak Díszpolgári címet adományoz.

Farkas Zoltánt 1990. október 20-án választották Tiszaújváros főállású polgármesterévé és 2006-ig töltötte be ezt a tisztséget. Több cikluson keresztül önkormányzati képviselőként is tevékenykedett – mondta dr. Fülöp György.

Tiszaújváros iránt mindig elkötelezett, a helyi értékek menedzselésének lelkes képviselője. Fő feladatának tekintette Tiszaújváros kulturális, gazdasági és földrajzi adottságainak a város szolgálatában történő legeredményesebb kihasználását az itt lakó emberek életminőségének javítása érdekében, melyet elért eredményei is igazolnak.

Irányítása alatt sikerült biztosítani a város kiegyensúlyozott működését és gazdálkodását, az intézményhálózat magas szintű működtetését, fejlesztését. Megvalósult a széles tömegekre és problémakörre kiterjedő szociális ellátó- és kapcsolatrendszer.

Aktív sportolói és szakedzői múltja után polgármesterként sem szakadt meg a kapcsolata a sporttal, mindig nagy hangsúlyt fektetett a tömeg- és élsport támogatására, az eredmények elismerésére. Nagy szerepe volt abban (saját tanítványai eredményei alapján is), hogy Tiszaújváros 1995-ben elnyerte a Nemzeti Sportváros címet.

Kimagasló városvezetői és szakedzői tevékenységét számtalan kitüntetéssel ismerték el. 1988-ban a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem ezüst fokozata, 1989-ben Mesteredzői Cím, 1994-ben Testnevelés és Sport Fejlesztéséért Emlékplakett, 1996-ban Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, és 2000-ben PRO URBE állami illetve helyi kitüntetésekben részesült.

Kimagasló közéleti tevékenysége, kiemelkedő munkavégzése, a város építésében és fejlesztésében szerzett elévülhetetlen érdemei, emberi helytállása elismeréseként Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Farkas Zoltán volt polgár-mesternek Díszpolgári cím önkormányzati kitüntetést adományoz.

A városért végzett több mint másfél évtizedes áldozatos munkavégzésedet megköszönöm, a kitüntetéshez a magam és a képviselő társaim nevében szívből gratulálok, sok örömet, boldogságot és nagyon jó egészséget kívánok – mondta dr. Fülöp György, a jelenlévők hosszan tartó tapsa közepette adva át az elismerést.

Farkas Zoltán meghatottan és néhány szóban mondott köszönetet az elismerésért:

– Szeretném a családomnak, munkatársaimnak, sporttársaimnak, barátaimnak megköszönni, hogy segítették ennek a munkának a sikeres elvégzését.