Ilyen lehet a magyar OMIXON – egy teszt és azonnal kidobja az eredményt

A magyar tulajdonú Omixon új tesztje gyorsan megmutatja, ha valaki koronavírus-fertőzött. A diagnosztikai cég már azon is dolgozik, hogy egyetlen teszt kimutassa a koronavírust és az influenzát is.

Koronavírus – a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

 

CE-jelölést kapott az Omixon Biocomputing Kft. qPCR-tesztje, amely a koronavírus egylépéses kimutatására alkalmas – közölte a magyar tulajdonú, nemzetközi piacon is jelen lévő molekuláris diagnosztikai cég. A jelölés azt mutatja, hogy a termék az előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térségben.

Az AzureSeq-200 CE-t a kaliforniai SeqOnce Biosciencesszel együttműködve fejlesztette ki a magyar cég. Közlésük szerint az újfajta teszt az első, klinikailag is bizonyítottan működő termék, amely lehetővé teszi az RNS-kivonás nélküli víruskimutatást hagyományos laboratóriumi qPCR-eszközön, és amelyhez nem szükséges egy zárt rendszer.

[Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?]

Az Omixon egy teljesítőképesség-értékelési vizsgálatnak vetette alá az új tesztet, de más laboratóriumi (qPCR) eljárásokkal is összehasonlította. “A klasszikus PCR-vizsgálat a mintából kivont vírus RNS-ének kimutatásán alapul. Az RNS-kivonás időigényes (több óráig tart), ezáltal nagyobb mértékben igényel humán erőforrást is, emellett reagensigényes, költséges” – idézi a közlemény Vásárhelyi Barnát, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének igazgatóját. “Az AzureSeq-200 CE SARS-CoV-2 direct RT-PCR tesztet kipróbáltuk, a kapott eredmények száz százalékban megegyeztek a klasszikus qPCR-vizsgálatok eredményeivel. Ha bevezetjük, a teszttel lehetőségünk lesz a beérkezett mintát rövid időn belül lemérni” – tette hozzá az intézetvezető professzor.

Az Omixon az influenzaszezonra tekintettel egy olyan teszten is dolgozik, amely egyetlen mintavétel után képes lesz kimutatni (és megkülönböztetni) a koronavírust és az influenzát is.