A járvány első fázisában próbáltuk kitalálni, mennyi idő kell ahhoz, hogy az első vakcina megjelenjen, és akkor óvatlanul azt mondtam, hogy november környékén várható. Azt kell mondanom, olyan nagyon-nagyon sokat nem tévedtem

– fogalmazott Merkely Béla professzor egy az Origónak adott interjúban. A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette,

HOGY AZ ELSŐ VAKCINÁK BEVIZSGÁLÁSA, A HÁRMAS FÁZISÚ VIZSGÁLATOK SZINTE BIZTOSAN BEFEJEZŐDNEK NOVEMBERBEN.

Ő abban is biztos, hogy Európában már decemberben megkezdődhet az oltás, ehhez azonban sok száz millió vakcinára van szükség. Szerinte először azokat lenne célszerű beoltani, akik ellátják a koronavírusos betegeket.

Elárulta azt is, hogy 26 beteg kapott az egyetemen az új, Magyarországon gyártott remdesivirből, és mindenki él, ami „nagyon komoly” eredménynek számít. Nem találtak semmilyen mellékhatást, az első beteg pedig már haza is mehetett.

KAPCSOLÓDÓ

A remdesivir nevű készítményről azt mondta, nem szabad arra várni, hogy egy betegnél kialakuljon a kétoldali tüdőgyulladás, mert akkor már csak a lélegeztetőgépet lehet bevetni a páciens állapotának javítására. Merkely Béla úgy látja,

a terápiát már akkor el kell kezdeni, amikor a beteg állapota elkezd romlani.

Hozzátette, hogy a remdesivir a ma elérhető leghatékonyabb vírusellenes szer az új típusú koronavírussal megfertőződöttek kezelésére, a tervek szerint pedig hamarosan még öt olyan intézményben lesz elérhető, ahol koronavírusos betegeket ápolnak. Megjegyezte, megvannak a kritériumai annak, hogy kiket érdemes ilyen gyógyszeres terápiával kezelni.