Lapid Netanjahunak: Miért nem mondod el az igazat a vakcináról?

Jáir Lapid a Jes Atid-Telem frakció ülésén 2020. november 2. Fotó: Kneszet-TV képernyőfotó

ujkelet.live

Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid (Jes Atid-Telem) hétfőn Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támadta ígérete miatt, miszerint a Pfizer koronavírus elleni vakcinája januárban megérkezik Izraelbe.

„Ennek a kormánynak a legnagyobb kára a közbizalom elvesztése. Már nem fogunk hinni nekik, mert nem lehet nekik hinni” – mondta Lapid a Jes Atid frakcióülése elején.

„Szeretnék feltenni egy kérdést Netanjahu miniszterelnöknek. Netanjahu Úr, csupán egy kérdésre szeretnék választ kapni – miért nem mond igazat az oltásokról? A Pfizer oltása nem teljesítette az összes tesztet. Nincs túl az utolsó szakaszon.”

„Még azt követően is, hogy átmegy, Izrael a 36. ország, amely leszerződik velük. 35 ország kapja meg az oltást előttünk. 35 vezető hívta fel a Pfizer vezérigazgatóját Netanjahu előtt este. Vannak még orvosi kérdések. Meg logisztikai problémák. Ez időbe fog telni.”

„Amikor mondasz valamit, Izrael polgárai el akarják hinni. Vakcinát akarnak a járvány ellen. Hinni akarnak a miniszterelnökükben. Tehát várni fogják az oltást januárban, és nem fog megérkezni. Túlnyomó többségükhöz nem fog eljutni.”

„Az a helyes, ha úgy kezeljük a válságot, mintha az oltások a jövő évnél hamarabb nem érkeznének meg. Folytatnunk kell a maszkokkal, a jelzőlámpa-tervvel… Irányított módon kell megnyitni a vállalkozásokat. Az iskolák térjenek vissza az oktatáshoz. A gyerekek többsége nyolc hónapja nem jár iskolába. Kerüljön elfogadásra egy költségvetés. Különösen fontos a közvélemény bizalmának visszaállítása a hatóságok iránt. Ne mesékkel traktálja őket.”

Az egészségügyi minisztérium főigazgatója állítólag azt mondta vasárnap a kabinetminisztereknek, hogy legfeljebb 100 000 izraeli kaphatja meg a szükséges két adag koronavírus-vakcinát 2021 elején az amerikai Pfizer gyógyszeripari cégtől, ami éles nemtetszést váltott ki Netanjahu részéről.

„2021 első negyedévében maximum 200 000 oltás érkezik, és még akkor is egy hónapba telik, amíg minden embert beoltanak, mert a két adag beadása között egy hónap szünet szükséges” – mondta Hezi Lévi a katonai rádió szerint.

Miután a Pfizer múlt hétfőn bejelentette, hogy a németországi BioNTech vállalattal kifejlesztett, még mindig kísérleti stádiumban lévő oltása a vizsgálatok során eddig 90% -os hatékonyságot mutatott a koronavírussal szemben, Netanjahu ígéretet tett, hogy szerez Izrael számára a vakcinából és legalább két telefonhívást folytatott Albert Bourlával, a Pfizer vezérigazgatójával. Pénteken Netanjahu bejelentette, hogy megállapodas született a Pfizerrel, melynek részekén Izrael 8 millió vakcinát fog kapni, ami elegendő 4 millió lakos beoltására. Netanjahu reményét fejezte ki, hogy a Pfizer januárban megkezdi a vakcina leszállítását, ami az Egyesült Államok és Izrael egészségügyi tisztviselőinek engedélyezésétől függ.

Héber nyelvű beszámolók szerint azonban a Pfizer nem vállalt ütemtervet a szállításra. Ezenkívül, ha bármilyen gyártási korlátozás vagy késedelem áll fenn a szállításban, Izrael állítólag nem kap kompenzációt, közölte a 13-as csatorna.

Mindeközben a Moderna hétfőn közölte, hogy oltása 94,5%-os hatékonysággal teljesített a vállalat még folyamatban lévő vizsgálatának előzetes adatai szerint.

Netanjahu üdvözölte a bejelentést, mondván, ez „kiváló hír Izrael Állam számára”, hozzátéve, hogy a kormány célja, hogy „gyorsan, minél több oltást, minél több forrásból minél több állampolgárhoz eljutasson”.

A 12-es csatornának nyilatkozva a Moderna egyik magas rangú tisztviselőjét azt mondta, Izrael az elsők között fogja megkapni az oltást.

Netanjahu júniusban jelentette be a megállapodást a Modernával egy jövőbeni koronavírus elleni oltásról, anélkül, hogy meghatározta volna a pontos mennyiséget. A Haaretz napilap szerint Izrael összesen 405 millió sékelt fizetett a cégnek.

Ha azonban az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet engedélyezi a Moderna vagy a Pfizer vakcinájának sürgősségi felhasználását, korlátozott készletekre lehet számítani idén. Mindkettő fejenként két adaggal számol, amit több hét különbséggel kell beadni. A Moderna arra számít, hogy 2020 végéig körülbelül 20 millió adag áll rendelkezésre az Egyesült Államok számára. A Pfizer és német partnere, a BioNTech arra számít, hogy az év végére körülbelül 50 millió adagja lesz globális felhasználásra.

Netanjahu este a TV-ben közvetített beszédében bejelentette, hogy nemrég beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Szputnyik 5 vakcina megvásárlásának lehetőségéről, és az ügyben tárgyalások a következő napokban folytatódnak.